Amenzi în valoare totală de 432.100 lei aplicate de ITM Brăila în luna noiembrie

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat în luna noiembrie acțiuni de control la un număr de 214 angajatori. Mai exact, s-au efectuat 118 controale în domeniul relațiilor de muncă și 96 în domeniul securiății și sănătății în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 432.100 lei (410.600 lei în domeniul relațiilor de muncă și 21.500 lei în domeniul securității și sănătății în muncă).

La un număr de 9 angajatori au fost depistate 18 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 330.000 lei. Din cele 18 persoane identificate prestând muncă nedeclarată, 14 nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, pentru o persoană nu au fost transmise elementele contractului individual de muncă în Registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, iar 3 persoane prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

Domeniile de activitate ale angajatorilor care foloseau munca la negru sunt următoarele: *lucrari de construcții; * cultivarea cerealelor; *comerț cu amănuntul în magazine nespecializate; *transporturi rutiere de marfuri.

Dintre deficiențele frecvent constatate de inspectorii ITM amintim:

-Primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de încadrare;

-Depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;

-Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară;

-Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați;

-Neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul  securității și sănătății pentru angajați.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns