Angajați ai AJPIS Brăila au ieșit azi pe scările instituției, într-un protest spontan. Ei vor continua protestul și în zilele următoare și în caz extrem, nu exclud ideea încetării tuturor plăților
Protest spontan al angajaților Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila, care sunt nemulțumiți de prevederile ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar.
Mai mulți angajați ai AJPIS au stat astăzi zeci de minute pe scările instituției cu afișe pe care scria, printre altele: „Încetarea defăimării activității AJPIS în fața opiniei publice”, „Nu toți bugetarii au salarii nesimțite”, „Solicităm garantarea locului de muncă” „Trezoreria nu poate plăti dacă AJPIS nu trimite ordinele de plată”.
Protestatarii ne-au declarat că în condițiile în care guvernații iau în calcul desființarea AJPIS-urilor ca instituții de sine stătătoare și comansarea cu alte instituții din zona socială, se tem că-și vor pierde locurile muncă. Pe de altă parte, ei ne-au mai spus că la ora actuală nu se mai pot face reduceri de personal, dat fiind că sunt la limita minimă cu numărul de angajați, dovadă că nici nu-și pot lua concediile la timp, fiindcă nu are cine să-i înlocuiască.
Angajații AJPIS spun că în pandemie au muncit nu mai puțin – ca alții -, ci mai mult decât în condiții normale, că au venit în fiecare zi la serviciu, pentru a asigura plățile către IMM-uri, coafeze, taximetriști, psihologi, stomatologi, avocați, deși nu li s-a acordat niciun spor la salariu, așa cum s-a acordat altor categorii profesionale. Ei consideră nedrept că acum guvernanții iau în calcul desființarea AJPIS-urilor ca instituții și comasarea cu alte agenții.
Protestatarii cred că această variantă a fost luată în calcul de guvernanți ca urmare a scandalului azilelor de la nivel național, însă sunt de părere că nu AJPIS-urile din teritoriu sunt vinovate pentru că nu au fost depistate cazurile de ilegalități din asemenea stabilimente, dat fiind că agențiile județene fac controale la aceste cămine doar atunci când conducerea centrală declanșează o campanie la nivel național pe tema respectivă.
Protestarii mai spun că intenționează să continue protestele zi de zi, până la rezolvarea situației și dacă nu se găsește o soluție, nu exclud posibilitatea de a înceta toate plățile, ceea ce ar însemna, printre altele, neplata alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copiilor, a ajutoarelor sociale, a indemnizațiilor de handicap, a venitului minim garantat, a concediilor de acomodare.
Potrivit declarațiilor protestatorilor, AJPIS Brăila are în prezent 28 de angajați.
Precizăm că astfel de proteste ale angajaților AJPIS s-au mai desfășurat și în alte județe din țară.
Solicitările acestora sunt următoarele:
*Inițierea unui autentic dialog social pentru reorganizarea instituțiilor subordonate Ministerului Muncii înainte de adoptarea oricărui act normativ.
*Asigurarea menținerii locurilor de muncă pentru angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ocuparea posturilor vacante prin concurs și evitarea reducerii acestora fără o analiză echitabilă a deficitului de personal acumulat în timp.
*Transmiterea proiectului noii legi de salarizare a personalului bugetar către toți actorii implicați, inclusiv sindicatele și reprezentanții salariaților, pentru a iniția negocierile într-un cadru transparent.
*Încetarea defăimării activității și existenței AJPIS-urilor în fața opiniei publice și furnizarea unei informări adecvate cu privire la toate activitățile instituțiilor subordonate Ministerului Muncii (inclusiv distingerea între funcționarii autorităților publice locale și cei din administrația centrală și instituțiile deconcentrate).
*Alocarea resurselor materiale necesare pentru eficientizarea activităților și oferirea unor servicii de calitate persoanelor care apelează la instituțiile din Ministerul Muncii, inclusiv dezvoltarea unor programe informatice specifice și baze de date interconectate pentru implementarea digitalizării.