Canciu (PNL), către primarul Dragomir: „În calitate de cetățean al Brăilei, vreau să știu dacă Adăpostul pescăresc, în care UE a investit peste 2,5 milioane lei, este funcțional, cine sunt beneficiarii acestui proiect european și ce servicii li se oferă”

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, în prezent secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, constată că Adăpostul pescăresc construit pe Faleza Dunării din fonduri europene, „atât de lăudat de administrația PSD-istă”, este încă nefuncțional.

Canciu afirmă într-un comunicat de presă că adăpostul respectiv arată bine doar în poze, însă în realitate este „o investiție de care nu beneficiază nimeni la această dată. Este evident că există o problemă cu acest obiectiv, din moment ce nu se observă niciun fel de activitate aici. Să trecem puțin în revistă acest proiect și etapele lui de implementare.

În 2019, Dragomir anunța cu surle și trâmbițe că este necesară/vitală construirea unui adăpost pescăresc la Brăila. În acest sens, a fost accesat un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 2,5 milioane de lei, chipurile pentru binele pescarilor. Șantierul a fost deschis în octombrie 2020, iar lucrarea ar fi trebuit dată «la gata» pe 12 aprilie 2021, minune care nu s-a întâmplat.

Motivul invocat pentru depășirea termenului de execuție a fost legat de faptul că pentru realizarea construcției ar fi fost nevoie de un lemn triplu stratificat, tratat special pentru a rezista la intemperii, iar firma responsabilă cu livrarea lui, subcontractată de societatea care a câștigat licitația, a întârziat livrarea acestor componente.

La acel moment, Marian Dragomir dădea asigurări că firma constructoare, SC Larapeu Construct SRL, din județul Brăila, va plăti toate penalitățile legate de întârziere, termenul de finalizare a lucrării fiind prelungit până în vara anului 2021.

Conform proiectului, adăpostul pescăresc avea prevăzute: un spațiu destinat depozitării a 30 de ambarcațiuni pescărești deținute de pescarii autorizați din zonă – 15 în interior și 15 în exterior, atelier de reparații ambarcațiuni pescuit, depozit capturi, cameră de odihnă pentru pescarii comerciali prevăzută cu 4 paturi, birou pentru personalul administrativ, sală de ședințe cu o capacitate de circa 30 de persoane, grupuri sanitare și dușuri.

Putem doar presupune că, la acest moment, obiectivul este finalizat. Nu am citit nimic pe contul de Facebook al primarului, acolo unde îi place să comunice cu brăilenii, despre vreo inaugurare. Am văzut doar câteva ambarcațiuni prin zonă, în niciun caz 15, așa cum scrie în proiect. În schimb, în interior nu se vede nicio mișcare, ușile stau în permanență închise.

Este firesc să ne întrebăm pentru cine a fost construit de fapt acest adăpost pescăresc și interesele cui le va servi el, din moment ce nu este deschis pentru pescarii de rând.

În Regulamentul de organizare și funcționare a adăpostului pescăresc, adoptat de consilierii municipali în decembrie 2021, se prevedea ca accesul în adăpost să se facă în mod gratuit, pe baza unor legitimații valabile timp de 12 luni (cu posibilitate de prelungire), iar spațiul să fie dat în grija unui administrator.

Anul următor, respectiv în septembrie 2022, a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de administrator al Adăpostului Pescăresc, iar informațiile publice se opresc aici. Nu știm cine a câștigat acest concurs, dacă persoana a fost angajată sau nu și dacă, de la acea dată și până în prezent, primește vreun salariu.

Nu avem informații despre transparența cheltuirii banilor publici, cum nu avem informații nici despre transparența cheltuirii banilor europeni, concepte necunoscute administrației PSD. Nu există transparență nici în ceea ce privește lista pescarilor selectați, conform proiectului, de o comisie constituită la nivelul Primăriei Brăila și numită prin dispoziția primarului, pentru a beneficia de serviciile oferite de Adăpostul Pescăresc.

Domnule primar, eu, în calitate de cetățean al Brăilei, vreau să știu dacă Adăpostul Pescăresc, în care Uniunea Europeană a investit peste 2,5 milioane lei, este funcțional, cine sunt beneficiarii acestui proiect european și ce servicii li se oferă. Aștept, domnule Marian Dragomir, să îmi răspundeți tot din spatele contului de Facebook, unde vă ascundeți de ani de zile, în loc să mergeți pe străzi, pentru a vedea dezastrul din orașul pe care îl administrați”.