Caricaturistul Costel Pătrășcan: Am să fac o expoziție în stilul elogiilor pe care unii le așteaptă, o expoziție dedicată domnului primar Dragomir. „Nu sunteți doar un primar, sunteți și un actor, și un căpitan…”

După ce a fost dat afară din spațiul pe care-l ocupa în clădirea Teatrului „Maria Filotti”, caricaturistul Costel Pătrășcan a găsit la Societatea Filarmonică Lyra susținerea și spațiul necesar pentru a-și amenaja atelierul de lucru, dar și pentru a amenaja un Muzeu al Umorului, în forma în care își dorea el.

Caricaturistul a acuzat faptul că evacuarea sa din încăperea pe care o ocupa în clădirea teatrului „Maria Filotti” are la bază faptul că a deranjat șefii administrației locale (PSD) prin caricaturile sale, dar și prin anumite luări de poziție legate de aspecte ce țin de domeniul culturii și de intervenția politicului în cultură. El a arătat cu degetul direct către primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), ca fiind cel care ar sta la originea evacuării sale din teatru.

Pătrășcan a găsit însă susținere din partea societății civile și în ultimele zile a primit mai multe oferte de spații în care să-și amenajeze atelierul, însă oferta venită dinspre Societatea Filarmonică Lyra – un ONG care-l are ca președinte pe Constantin Teodorescu – a vizat nu doar un spațiu de creație, ci și spații pentru Muzeul Umorului.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Costel Pătrășcan, Constantin Teodorescu și Cristian Lucilius Niculae, președintele Asociației Brăilene pentru Educație Civică (ABEC), și-au prezentat planurile pentru viitorul apropiat, dar cele pe termen lung în privința Muzeului Umorului, dar și a Palatului Lyra, în ansamblul său, care este în proces de reabilitare cu fonduri obținute din donații.

Pătrășcan a declarat că oferta din partea lui Teodorescu și Niculae a venit încă din urmă cu un an, dar pe atunci reabilitarea clădirii era abia la început și nu existau încă niște condiții adecvate pentru un spațiu de creație. El a spus că acum lucrurile s-au schimbat din mai multe puncte de vedere, iar Palatul Lyra are și avantajul de a fi un spațiu dedicat educației și culturii, deci este numai bun pentru Muzeul Umorului, un proiect pe care a încercat în zadar să-l realizeze în colaborare cu autoritățile locale în ultimii 7 ani.

Pe principiul „un șut în fund, un pas înainte”, după ce a fost dat afară din teatru, în câteva zile, caricaturistul a găsit partenerii privați și spațiul necesar pentru ceea ce nu s-a putut face în 7 ani cu autoritățile locale – „un spațiu prietenos, vesel”, în care el spune că are și libertatea de creație.

Pătrășcan a mai spus că a constatat de ceva vreme că există o ostilitate față de el în rândul unor persoane de la conducerea anumitor instituții publice și văzând cum se tot tergiversează lucrurile în privința înființării Muzeului Umorului, el, unul renunțase la acest proiect: „Noi alegem niște oameni care avem impresia că vor fi funcționarii noștri, că vor fi oameni care lucrează pentru noi, dar ei lucrează doar pentru ei. Chestia asta de a te pedepsi pentru că nu ești prin atitudinea ta un om care aduce elogii… Că despre asta este vorba de multe ori, de a aduce elogii.

Eu pot să fac… am să fac o expoziție în stilul elogiilor pe care unii le așteaptă, o expoziție dedicată domnului primar. Mă gândesc. Poate că așteaptă astfel de gesturi. Și am văzut și pe pagina de FB a dânsului cum comentariile sunt de felul «Nu sunteți doar un primar, sunteți și un actor, și un căpitan…»”.

Articole asemănătoare

Comment

  • Adi

    24/10/2022

    Ca sa facem Glume, haz de necaz: Domnul Cândea știa ca nu vom fi primiți in Schengen dacă in Muzeul Umorului se vor expune copii…

    Replay

Lasă un răspuns