Concluzie după ședința CJ Brăila de azi: Atât timp cât PMP nu anunță oficial că Viorel Botea nu mai este membru în acest partid, el poate fi membru PMP la CJ și membru AUR la sediul AUR

„Care este situația lui Viorel Botea la această dată, din punct de vedere legal mai este sau nu consilier județean, având în vedere că s-a înscris într-un alt partid decât cel pe listele căruia a câștigat mandatul de consilier?” – este întrebarea pusă astăzi de liberalul Dănuț Lungu în plenul CJ Brăila.

El a mai spus că în CJ Brăila Botea este reprezentant al PMP, iar la conferințele de presă ale AUR Brăila este membru AUR, ceea ce ridică niște semne de întrebare asupra legalității mandatului său de consilier.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a declarat că atât timp cât PMP nu a depus la Consiliul Județean o adresă scrisă prin care anunță că Viorel Botea nu mai este membru PMP, el rămâne consilier județean, neexistând vreo problemă de legalitate.

Botea a intervenit în discuție și a venit cu aceleași explicații jenante pe care le-a mai dat și în două conferințe de presă, pentru a explica de ce consideră că este încă membru PMP, deși s-a înscris oficial în AUR. Botea o ține langa cu statutul PMP și cu un proces aflat pe rol care se poate finaliza la un moment dat în viitor cu o sentință sau alta, în condițiile în care el s-a înscris în AUR luna trecută, deci în mod automat nu mai este membru PMP de luna trecută, iar o viitoare sentință într-un proces ce nu are nicio legătură cu persoana lui este irelevantă pentru subiectul aflat în discuție.

Dacă la comanda colegului său de partid, Florin Cîrligea (cel care conduce de fapt AUR Brăila), Viorel Botea și-a prezentat astăzi demisia din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, în ceea ce privește mandatul de consilier județean, Cîrligea n-a dat comanda, așa că Botea se pretează la niște manevre care sunt sub demnitatea unui om care se respectă.

Dănuț Lungu i-a solicitat secretarului general al județului, Dumitrel Priceputu, să exprime un punct de vedere în această speță, iar acesta a spus, la rândul său, că atât timp cât PMP nu anunță oficial CJ că Viorel Botea nu mai este membru al acestui partid și nu prezintă și documente doveditoare, Botea își poate păstra liniștit mandatul:


În apărarea PMP-istului AURit a sărit un consilier PSD, Andrei Ionuț Ichim, care a comentat că în opinia sa, în aceeași situația ca Botea se află și cei doi primari PSD Costică Cojea (Chiscani) și Ana Cornelia Măcrineanu (Viziru), care și-au câștigat mandatele ca social-democrați și acum se afișează cu PNL și au anunțat că vor candida la următoarele alegeri din partea PNL.

Precizăm că potrivit legii, dacă Măcrineanu și Cojea s-ar înscrie în PNL, ei și-ar pierde mandatul de primar, însă cei doi nu au făcut acest lucru până acum tocmai pentru a nu-și pierde mandatul. La această dată ei nu sunt oficial membri PNL, neexistând o adeziune a lor la noul partid. Simpla declarație că la finalul acestui mandat vor trece la PNL și vor candida din partea acestui partid nu îi face să piardă funcția de primar, potrivit legii.