Consilierul Bucălău (PNL): „Sumele alocate de CJ Brăila celorlalte sporturi sunt insignifiante, comparativ cu cele alocate HC Dunărea!”; Președintele Chiriac: „Părerea dvs!”

Consiliul Județean Brăila a aprobat astăzi Regulamentul privind condițiile, criteriile și procedura de finanțare a programelor sportive de utilitate publică, în baza prevederilor Legii educației și sportului nr. 69/2000, valabile pentru anul 2024.

În acest context, liberalul Alexandru Bucălău l-a întrebat pe președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), de ce este o diferență atât de mare între suma alocată de Consiliul Județean clubului HC Dunărea (14.000.000 lei) și sumele alocate, la un loc, tuturor celorlalte sporturi (2.000.000 lei).

Chiriac a răspuns: „În primul rând, sunt niște lucruri foarte mari în diferența de performanțele echipei de handbal față de celelalte cluburi și punctul cel mai important este că și anul trecut,  această sumă dată celorlalte cluburi nici măcar n-a fost absorbită  în totalitate. Tocmai de aceea am rămas cu aceeași sumă și în momentul când e o mai mare cerere pentru finanțarea respectivelor cluburi, vom mări și suma. Suma care a fost acordată anul trecut nici măcar n-a fost absorbită în totalitate”.

Bucălău a comentat că în comparație cu fondurile alocate HC Dunărea, „sunt sume insignifiante pentru celelalte sporturi”, iar Chiriac a replicat „Părerea dvs” și a închis subiectul.

Precizăm că performanțele HC Dunărea vin în contextul în care ani la rând aceasta a beneficiat de un tratament preferențial din partea administrației publice locale și a obținut o finanțare din bani publici mult mai consistentă decât celelalte sporturi, la un loc. În plus, în general, atunci când HC Dunărea a avut nevoie de o suplimentare de fonduri (justificată, desigur, prin documente), s-a aprobat o suplimentare de fonduri.

Dacă și alte sporturi locale ar fi beneficiat de finanțări generoase din banul public ani la rând, probabil că și performanțele acestora ar fi unele pe măsură.

Pe de altă parte, reprezentanții unor cluburi/ asociații sportive locale spun că există o mare diferență între condițiile de finanțare pentru HC Dunărea și cele în care sunt finanțate celelalte sporturi. Mai exact, HC Dunărea primește la început de an un buget pe care îl folosește pentru desfășurarea activității pe întreg anul, acoperind sumele eligibile, potrivit legii.

Celelalte sporturi primesc fonduri în baza altor criterii, care prespun strict finanțarea unui proiect sportiv pe care-l derulează un club/o asociație într-o perioadă limitată de timp, banii (mult mai puțini decât cei alocați HC Dunărea) se primesc prin vară și trebuie cheltuiți până în decembrie, ca să poată fi prezentate documente justificative și să se încheie toate procedurile birocratice până la finalul anului.  Aceiași conducători de cluburi spun că procedura este atât de greoaie și este atâta bătaie de cap pentru accesarea acestui tip de finanațare, încât nu merită să mai facă asta, având în vedere sumele reduse pe care le pot obține.