De ce în unele localități din țară e legal să se elimine taxa pe apa de ploaie și în Brăila nu e legal? Primarul Dragomir spune că și în acele localități cetățenii plătesc taxa respectivă, dar nu-și dau seama, pentru că nu e trecută în facturi
Liberalul Cătălin Canciu declară că eliminarea taxei pe apa de ploaie nu este un subiect de campanie pentru PNL Brăila, așa cum acuză primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), ci este o inițiativă demarată ca urmare a nemulțumirilor și solicitărilor venite din partea cetățenilor care nu înțeleg de ce trebuie să plătească o taxă pe apa de ploaie și cu atât de mult de ce trebuie să plătească o taxă foarte mare pe apa de ploaie chiar și atunci când nu plouă.
Canciu spune că subiectul a fost ridicat întâi în ședințele CLM fiindcă în opinia liberalilor, potrivit legii, CLM Brăila are competența legală să decidă eliminarea acestei taxe.
Liberalul a citat o declarație făcută de Daniel Zdrânc, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice în ianuarie 2019 – adică după ce a fost făcută ultima modificare a legislației în domeniu – când oficialul respectiv a declarat: „Acum administrațiile locale pot opta dacă să mai factureze sau nu apa meteo/ pluvială pentru cetățeni”.
Cătălin Canciu afirmă că, de fapt, nu există niciun articol de lege care să interzică eliminarea taxei pe apa de ploaie – așa cum susține primarul Marian Dragomir (PSD) – și dovada este faptul că sunt localități în țară unde administrația locală a eliminat această taxă de ani de zile și nicio instituție a statului nu a contestat legalitatea acelor hotărâri de consiliu.
În plus, Canciu a comentat că dacă primarului Dragomir nu i-ar fi teamă de procesul intentat de liberalii brăileni pe tema prețului exagerat al apei potabile – cel mai mare din țară -, acesta nu ar fi angajat o casă de avocatură, ci s-ar fi bazat pe juriștii Primăriei pentru acest proces.
L-am întrebat și eu pe primarul Dragomir cum este posibil ca în unele localități din România să fie legal ca administrația locală să elimine taxa pe apa de ploaie, iar în Brăila să nu fie legal acest lucru. Spre exemplu, în Focșani taxa pe apa de ploaie s-a eliminat în 2021, iar în Baia Mare taxa pe apa de ploaie s-a eliminat pentru persoanele fizice din 2013, iar în 2021 s-a eliminat și pentru persoanele juridice.
Edilul șef a răspuns că „ne-a explicat foarte clar că nu este legal” și a afirmat că de fapt, în acele localități în care populația are impresia că nu plătește taxa pe apa de ploaie, de fapt, oamenii o plătesc, dar nu-și dau seama, pentru că nu este trecută în mod clar în facturi.
Dat fiind că s-a întâmplat în trecut ca primarul Dragomir să susțină că nu este adevărat că tariful apei potabile la Brăila este cel mai mare din țară – deși era -, prezentăm tabelul cu prețuri/ tarife publicat pe site-ul ANRSC și îi invităm pe cei interesați să consulte rubrica „apa potabilă”, ca să fie clară treaba.
Potrivit acestui tabel, tariful avizat/aprobat de ARSC pentru apa potabilă livrată de CUP Dunărea Brăila, valabil de la 1 martie 2024, este de 9,66 lei (exclusiv TVA).
Pentru comparație, menționăm că APAVIL SA Râmnicu Vâlcea livrează apa potabilă la tariful de 4,99 lei (exclusiv TVA), iar APACANAL SIBIU la tariful de 5,12 lei (exclusiv TVA).