Deputatul Popa: „Nu voi consuma niciodată nici eu, nici cineva din familia mea gândaci, dar dacă va fi profitabil pentru afacerea mea să cresc gândaci și ploșnițe și ce Dumnezeu mai spune UE să cresc, voi crește și voi trimite la export”

„Realizăm recorduri la unele culturi agricole, ocupând primele locuri în Europa, dar suntem dependenți de importurile de produse alimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentară. De asemenea, România este singura putere agricolă între țările membre ale UE cu condiții pedoclimatice extrem de favorabile agriculturii, dar dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate” – este o declarație făcută de președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu.

Această declarație a stat la baza unei discuții purtate ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL Brăila, cu Dorin Opreanu, director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

L-am întrebat pe Opreanu dacă la nivelul factorilor implicați în conturarea politicii agricole a țării noastre se are în vedere o reorientare a investițiilor către zone precum zootehnia și procesarea, astfel încât România să nu mai fie „dependentă de importuri masive de produse agroalimentare de strictă necesitate”.

Opreanu a vorbit despre axele de finanțare ce vizează partea de condiționare-procesare, cu precizarea că acestea nu erau priorități în trecut, dar acum reprezintă o prioritate, în primul rând prin alocarea unor sume mai mari din fondurile europene: „Finanțările care au mers în trecut au fost foarte bune prin faptul că aproape toate fermele din România au reușit să-și înnoiască parcul agricol. O măsură de succes a fost 4.1, care era pe achiziția de utilaje agricole. Așa am reușit să schimbăm parcul auto agricol din România.

Acum, având utilajele, fermierul a început să producă foarte mult și ați văzut creșterile de recolte. Ce a făcut fermierul? Primul lucru, a dus recolta la export. Ok, l-am ajutat să-și crească parcul agricol, acum îl ajutăm să facă procesare. În următorii 6 ani ăsta va fi drumul, așa se va gândi punctajul la finanțările europene, așa se vor departaja proiectele. În felul acesta nu vom mai avea nevoie să importăm. Statul poate să educe în acest sens, dar durează”.

Cât privește nemulțumirile unor fermieri români legate de faptul că UE finanțează mai mult creșterea viermilor și a insectelor pentru consum uman decât creșterea porcilor, directorul adjunct al AFIR a spus că „UE dă niște directive, iar noi trebuie să respectăm acele directive și să găsim soluții, în același timp, să ajutăm fermierii români. Vom găsi soluțiile și s-au găsit la minister, în așa fel, încât să nu forțezi fermierul să crească….. Nu; fermierii noștri vor rămâne la ceea ce știu să facă”.

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, care este el însuși fermier și în prezent construiește cu fonduri europene un complex zootehnic, a completat: „S-a făcut o întreagă dramă națională vizavi de creșterea gândacilor. Eu vă vorbesc din punctul de vedere al unui fermier: niciodată nu voi consuma nici eu, nici cineva din familia mea făină de gândaci sau spre ce se mai tinde, dar dacă mâine din punct de vedere financiar e viabil să cresc gândaci și ploșnițe și ce Dumnezeu mai spune UE să cresc, dacă e viabil pentru afacerea mea, cu siguranță voi crește și voi trimite la export. Nu trebuie să ne mai cramponăm de ideea că «producem gândaci». Bun, dacă vor veni vremurile așa, vom produce și gândaci. Românul tot la carnea de porc, la carnea de vită și la oaie va rămâne.

Dacă eu voi crede că e mai viabil să cresc gândaci, voi crește gândaci în loc de porci. Nu voi consuma niciodată gândaci”.