Discuții aprinse azi, în CLM Brăila, la votarea bugetului pentru 2023. Sandu(PNL): „Am vrea să știm exact… nu exact, pentru că este o prognoză cum să spun eu… preconizată…”; Jantea Crican: „Nu aveți capacitatea ca să puteți să înțelegeți pe deplin!”

Dacă tăcea, filosof rămânea! Este o expresie care i se potrivește de minune consilierului municipal George Marius Sandu (PNL), care a avut astăzi o prestație lamentabilă în ședința Consiliului Local Municipal Brăila și care este evident că nici după ce se face de cacao nu înțelege când să se oprească. Și nu a fost singurul consilier municipal liberal care a avut o prestație lamentabilă astăzi.

În ceea ce-l privește, însă, Sandu a fost atât de penibil, încât în două rânduri în ședința de azi colegul său Florin Gheorghiță (PNL) a simțit nevoia să-i sară în ajutor și să explice ce a vrut să spună acesta.

Discuțiile la aprobarea bugetului pe anul în curs au durat circa 2 ore, iar liberalii au insistat să tot ia cuvântul și să facă tot felul de comentarii, deși era evident că nu fac față replicilor date de primarul Marian Dragomir – care a fost neașteptat de răbdător astăzi – și de viceprimarul Alexandru Jantea Crican, care a fost la fel de sarcastic ca de obicei.

George Marius Sandu a declarat că aleșii locali votează un buget local cu sume destul de mari și „am vrea să știm exact… nu exact, pentru că este o prognoză cum să spun eu… preconizată… nu e nevoie neapărat să fie că ai făcut acel program și trebuie să-l respecți. Întotdeauna bugetul local se modifică, dar ca o idee pentru noi, care votăm, să știm și noi: domnule, de ce votez 27.800.000 lei?

Și dacă se poate introduce în bugetul local și acest program anual al achizițiilor publice preconizate sau inclusiv făcute pentru anul 2023”.

Primarul Dragomir (PSD) a explicat faptul că modelul de buget supus astăzi votului consilierilor este unul valabil la nivel național și trebuie aprobat în forma respectivă, pentru că altfel nu este avizat la nivel central. În plus, edilul a spus că „programul anual de achiziții publice este încheiat la începutul fiecărui an și se modifică ori de câte ori apar priorități noi sau CLM votează rectificarea bugetului. Programul anual de achiziții publice nu se include în buget, dar el este public și-l puteți găsi pe SEAP. Programul anual de achiziții publice nu este parte a bugetului”.

La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) a declarat că programul anual de achiziții publice reflectă bugetul aprobat astăzi, iar Sandu a comentat că bugetul se afișează pe site-ul Primăriei și dacă nu se precizează clar pe ce anume se cheltuiesc banii, de exemplu, pentru „reparații curente” sau „alte cheltuieli de bunuri și servicii”, cetățenii care intră pe site nu vor ști pentru ce anume au aprobat consilierii acele sume. În plus, a insistat Sandu, cetățenii nu pot înțelege dacă se uită pe acest buget care este programul anual de achiziții publice al Primăriei:

Iritat, viceprimarul Jantea-Crican i-a spus liberalului că acesta nu are capacitatea să înțeleagă ce i se explică, iar Sandu a continuat cu replici de genul „Dvs sunteți cu dvs, eu sunt cu mine” și „Știți că există și un site al Primăriei Brăila, da?”:

Bugetul local al municipiului Brăila pe anul 2023 a fost aprobat, în ciuda faptului că liberalii s-au abținut.