Florin Cîrligea: „Eu aș fi foarte curios ce sume se cheltuiesc cu firma de pază care are contract cu Spitalul Județean Brăila. Nu văd rolul acestor bani aruncați pe paza spitalului”

Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, Viorel Botea (AUR), este de părere că trebuie să se dea răspuns unor întrebări importante, în cazul pacientului care a ieșit din spital în timpul nopții, desculț și în pijama, fără să-l vadă și să-l oprească nimeni și care a fost găsit decedat câteva ore mai târziu, lângă gard.

Botea a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la AUR Brăila: „Cum a reușit să iasă acea persoană pe ușa salonului? Cum a reușit să iasă pe ușa secției? Omul era într-un salon; a ieșit din salon și nu l-a văzut nimeni. Din secție a ieșit pe altă ușă. De la etajul VI a coborât până la parter, unde este obligatoriu om de pază. După ce a trecut și de paza de la parter a ajuns la paza de la poartă. Deci despre ce vorbim? Sunt aici niște lucruri care trebuie elucidate de organele abilitate.

Am spus că doamna manager, în momentul în care s-a întâmplat această situație, trebuia să-și dea demisia de onoare, de neonoare și în al doilea rând, orice manager, indiferent cât de bun a fost el, după o astfel de situație, tot ce a făcut se duce pe apa sâmbetei”.

Botea a mai afirmat că la ultimele ședințe ale Consiliului de Administrație s-a discutat despre o serie de problemele semnalate la modul public, precum „empatia personalului – și în mod deosebit asistente și infirmiere – vizavi de pacienți, pentru că tot timpul de acolo a plecat această situație”.

Președintele CA a fost întrebat a cui crede că este vina pentru faptul că un pacient aflat într-un salon de la etajul VI a ieșit din spital fără să-l vadă nimeni în toiul nopții.

„Având în vedere că este această cercetare penală, nu pot să-mi exprim punctul de vedere că X este vinovat. Culpă o pot avea: personalul medical de acolo, firma de pază și nu în ultimul rând, respectarea procedurilor, care trebuie tot timpul verificată de către manager. Repet, cuplă, nu vinovăție”, a spus Botea.

Colegul său de partid, omul de afaceri Florin Cîrligea, a comentat pe acest subiect: „De când s-a întâmplat nenorocirea, parcă toată lumea a intrat pe sub pământ. Demisia doamnei manager trebuia să se întâmple nu la 3 zile după ce s-a întâmplat evenimentul și a avut neobrăzarea sau tupeul de genul «mă mai gândesc dacă îmi dau demisia». La ce trebuie să ne mai gândim?

Eu aș fi foarte curios ce sume se cheltuiesc cu acea societate de pază care are contract cu Spitalul Județean, pentru că drept să vă spun, în afară de cei care sunt la poartă, poate pică ceva, adică de-o ciocolată, de un pachet de țigări, în rest, nu văd rolul acestor bani aruncați pe paza spitalului”.