Impact pe Dunăre: Vasul de patrimoniu „Borcea” a fost lovit de o navă a Primăriei care făcea o cursă pe Dunăre cu profesori și elevi

Celebra „Borcea”, navă de patrimoniu, ce aparține Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a fost lovită sâmbătă de vasul „Lacu Sărat”, ce aparține Primăriei municipiului Brăila, în timp ce acesta din urmă efectua o cursă pe Dunăre cu un grup de profesori și elevi.

Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu, ne-a declarat că în urma loviturii s-a îndoit un parapet și se pare că a fost lovită și cârma. Acesta ne-a mai spus că Primăria ar fi dorit să se procedeze la o înțelegere amiabilă, dar că el nu a fost de acord, fiindcă este vorba despre o navă de patrimoniu din categoria Tezaur și este necesar să se facă o anchetă riguroasă, să se stabilească foarte clar toate stricăciunile produse în urma impactului și să se facă reparații ca la carte.

Deocamdată a fost demarată o anchetă de către Căpitănia Portului Brăila și se așteaptă concluziile acesteia.

„Cred că e o problemă din partea managementului Primăriei Brăila. Din ce am aflat, cei de la Primărie făcut o reparație gen «cârpeală» la vasul lor, «Lacu Sărat» și au reluat cursele, dar n-au mai putut să-l controleze în timp ce era în cursă, cu profesori și cu elevi la bord.  Nava «Lacu Sărat» a intrat în vasul «Borcea», care era ancorat la ponton, l-a lovit în zona din spate, a avariat fuselajul și se pare că a lovit și cârma.

Și-ar fi dorit cei de la Primărie să ne înțelegem «amiabil», dar eu zis că nu pot să fac lucrul ăsta, pentru că nu e barca bunicului meu, este o navă de patrimoniu și am cerut o inspecție, astfel încât nava se fie reparată cum se cuvine și la final să primesc ok-ul că este în deplină stare de funcționare”, ne-a spus șeful ISJ Brăila.

Întrebat dacă din informațiile pe care le-a obținut până la acest moment, știe dacă nava „Lacu Sărat” are asigurare, Canciu a spus că nu cunoaște acest lucru: „Noi am avut într-un an asigurare la vasul «Borcea» și era ceva aproape exorbitant. Dar nu știu exact care este situația în ceea ce privește nava «Lacu Sărat». Normal ar fi totuși să aibă asigurare, dacă fac astfel de curse pe Dunăre.

Noi nu avem asigurare la vasul «Borcea», pentru că deocamdată nu-l folosim, fiindcă nu avem echipajul necesar”.