Întrebări fără răspuns în ședința CJ Brăila, cu privire la legalitatea unei hotărâri ce vizează HC Dunărea

Întrebări rămase fără răspuns în ședința de astăzi a Consiliul Județean Brăila, cu privire la legalitatea unor lucrări executate de HC Dunărea în Sala Polivalentă, pentru modernizarea sălii de forță, precum și la legalitatea unei hotărâri aprobate azi în CJ, ce privește transmiterea în folosință gratuită a sălii respective către clubul de handbal.

Întrebările au fost adresate președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD), de către consilierul județean Alexandru Bucălău, în contextul în care se discuta un proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în folosință gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a unui spațiu în suprafață de 107 mp din Sala Polivalentă „Danubius” – proprietate publică a județului Brăila -, către HC Dunărea Brăila. Conducerea clubului a solicitat transmiterea acestui spațiu „în vederea desfășurării activităților sportive handbalistice”.

Practic, până acum HC Dunărea avea în folosință gratuită un spațiu de 20 mp situat în incinta Sălii Polivalente, cu destinația de sediu social, iar acum conducerea clubului a mai solicitat un spațiu de 87 mp, în care HC Dunărea a amenajat o sală de forță modernă pentru sportivele sale.

Solicitarea amintită vine în condițiile până acum, sala de forță era folosită de toate cluburile care făceau antrenamente la Sala Polivalentă; mai nou, HC Dunărea a refăcut-o, a mărit-o (dărâmând un perete), a dotat-o cu instalații/ aparate noi, cumpărate din sponsorizări și ca atare, își dorește ca aceasta să fie folosită doar de sportivele clubului de handbal.

Alexandru Bucălău a cerut lămuriri cu privire la temeiul legal pe baza căruia HC Dunărea a dărâmat acel perete de rigips și a făcut toate amenajările în sala de forță, în condițiile în care CJ încă nu îi dăduse în folosință gratuită spațiul respectiv. În plus, liberalul a întrebat pe ce temei legal se poate aproba o hotărâre care are anexată o schemă care prezintă situația de dinainte de dărâmarea peretelui de rigips și în care figurează două încăperi, despărțite de un perete, în condițiile în care consilierii știu că acum nu mai există acel perete, iar sala de forță a fost extinsă de un club care la momentul respectiv nu avea spațiile/ spațiul respectiv în folosință gratuită:

„Noi trebuie să votăm astăzi ceea ce în realitate s-a întâmplat deja. Spațiul unde a fost sala de forță, cu aparate achiziționate de CJ Brăila, a fost deja ocupat. În schița prezentată de dvs în proiectul de hotărâre există un perete despărțitor între sala de forță și locul unde era cabinetul de recuperare. În realitate acest perete nu mai există de câteva săptămâni. Faptul că cei de la clubul de handbal au ocupat deja sala de forță a fost prezentat în toată presa locală acum două săptămâni. Acel perete de rigips nu mai există.

Așa cum s-a prezentat și în presă, au fost cumpărate aparate noi, investiția fiind de 150.000 euro din fonduri private, iar aparatele CJ au fost mutate, nu știm ce s-a întâmplat cu ele.

Totodată, la etaj sunt și alte spații ocupate de HC Dunărea,  care nu fac obiectul unui contract de închiriere sau o dare în folosință gratuită printr-o hotărâre de CJ.

Întrebarea este: cum se va întocmi procesul verbal de predare-primire a acestor spații prin hotărârea pe care ne cereți s-o votăm astăzi, în condițiile în care în acest moment respectivul spațiu, sala de forță, nu este la stadiul la care se prezintă în proiectul de hotărâre?

Vă întreb asta deoarece printre obligațiile pe care le are HC Dunărea, trebuie să permită accesul autorităților pentru efectuarea controlului asupra bunurilor și să nu modifice bunul în parte sau în integralitatea lui, iar la încetarea folosinței gratuite să restituie bunul în starea în care l-a primit. Ori bunul a fost deja modificat.

De asemenea, prin hotărârea CJ 319/ 2022 au fost aprobate și tarifele pentru închirierea unor spații ale Sălii Polivalente, printre care și sala de forță, cu suma de 52 lei/ oră. În condițiile în care prin acest proiect prezentat astăzi această sală de forță va fi dată în folosință gratuită către HC Dunărea, ea nu mai poate fi închiriată către alte cluburi sportive.

Un alt lucru care a devenit un leit-motiv al administrației PSD, este acela că celelalte cluburi din Brăila sunt cluburi private și de aceea nu pot beneficia de același sprijin pe care-l are HC Dunărea Brăila. Numai că în acest proiect de hotărâre chiar dvs spuneți că HC Dunărea este «o persoană juridică de drept privat». De ce HC Dunărea poate închiria aceste spații, iar alte cluburi nu pot?”.

„Ați citit foarte frumos, sunteți talentat la citit (referire la faptul că Bucălău a citit de pe o hârtie cele de mai sus – n.r.). N-o să procedăm decât conform legii. Spațiul este în continuare al CJ și se va face un proces verbal de predare- primire. Utilajele și toate echipamentele cumpărate sunt ale clubului de handbal, iar cele care au fost acolo înainte sunt depozitate tot în Sala Polivalentă”, a spus presedintele Chiriac.

„Am înțeles; dar cum puteți preda un spațiu care a fost deja predat? Și cu ce drept au fost făcute modificările?”

„Conform legii”, a spus șeful județului, care apoi supus votului acest proiect, care a fost aprobat de majoritatea consilierilor județeni.

Consilierii liberali s-au abținut la vot.