ITM Brăila reamintește angajatorilor măsurile pe care trebuie să le ia în perioada Codului roșu de caniculă. Nerespectarea legislației în domeniu se pedepsește cu amenzi între 1500 și 2500 de lei

Meteorologii avertizează că valul de căldură va continua să se intensifice în mai multe zone ale țării – inclusiv județul Brăila -, înregistrându-se temperaturi maxime între 37 și 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, motiv pentru care Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila reamintește măsurile care trebuie luate de angajatori pentru protecția persoanelor încadrate în muncă:

*Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

*Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

a) asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecție;

c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prezentate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eșalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 și după ora 17,00;

c) întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

*Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilități, în alte locuri de munca sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Precizăm că măsurile prezentate mai sus se aplică și în cazul în care angajatorul constată că, prin condițiile pe care le asigură, nu poate menține un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaților.

Nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei, în conformitate cu art.10, alin.1 din OUG nr. 99/2000.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns