Marius Mitescu (PNL) constată că s-a ales „praful și uitarea” de promisiunile șefului CJ Brăila privind modernizarea Secției de Științele Naturii a Muzeului „Carol I”

Liberalul Marius Mitescu este nemulțumit de modul în care tratează conducerea Consiliului Județean Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei Carol I”, peste care s-a așternut „praful si uitarea”.

Mitescu afirmă într-un comunicat de presă că starea acestei secții a muzeului este reprezentativă pentru „administratia de succes marca Francisk Iulian Chiriac”: „Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei «Carol I», aflată în Parcul Monument din municipiul Brăila, rămâne în continuare uitată de administrația PSD-istă.

Aceasta se află «în ograda» Consiliului Județean si înseamnă 5,5 ha de pădure înconjurate de un gard metalic distrus sau inexistent, unde vegetația crește sălbatic, unde mulți pomi sunt uscați, căzuți la pământ sau chiar tăiați de hoții care nu au mai apucat să-i care. Zona, care se întinde pe o mare parte din Parcul Monument, este una nesigură si primejdioasă, având în vedere că din gard lipsesc bucăți de grilaj, furate în timp. Prin vegetația crescută anapoda își găsesc adăpost câini și oameni ai străzii, fiind un adevărat pericol pentru cei care se plimbă prin parc. Este mai mult decât evident că hectarele de pădure sunt abandonate cu bună știință! Locul colcăie de gunoaie si de diverși indivizi ascunși în vegetația crescută sălbatic, care fac beții si alte lucruri reprobabile fără să-i întrebe nimeni de sănătate.

Spațiile Secției de Științele Naturii sunt improprii unui muzeu, nu există sală de conferințe, zonele de depozitare sunt aproape inexistente, iar sala de proiecție și sala pompos numită «acvariu cu pești exotici» sunt atât de mici, încât dacă nu ești claustrofob, devii. Tot aici găsim rafturi goale, crăpături în tavan, echipamente depășite (gen videorecorder JVC), toaleta stricată, literele de la denumirea exponatelor căzute.

Cu toate acestea, interiorul este foarte curat, ceea ce denota bunul simț al salariaților.

Duminica, deși este program cu publicul, nu exista ghid disponibil, Muzeul de Științele Naturii fiind foarte puțin exploatat.

Promisiunea președintelui Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, din anul 2022, care a spus că are planuri mari cu această porțiune a parcului, a căzut în uitare. Îi reamintesc (poate a uitat) că dorea să modernizeze Secția de Științele Naturii și chiar vorbea despre demolarea clădirii existente și înlocuirea ei cu una complet nouă, cu un aspect mult mai interesant. Chiriac vorbea la vremea respectivă și despre un studiu în baza căruia se vor stabili următorii pași, inclusiv dacă respectiva clădire merită să fie păstrată sau nu, vedea și un tunel, chiar și o mică seră, plus un parc tematic.

De asemenea, visa cuști amplasate pe arbori și se gândea la posibilitatea ca cei mici să se urce prin copaci sau să tragă cu arcul, însă se pare că a uitat. A uitat, așa cum a spus, să acceseze fonduri europene pentru acest proiect sau să acceseze bani guvernamentali, iar de o realizare pe banii bugetului CJ nici nu s-a pus problema.

În anul 2010, Consiliul Județean, tot sub administrație PSD-istă, promitea câteva investiții la Muzeul de Științele Naturii din Parcul Monument, respectiv acvariu, planetariu și minigrădină botanică, planuri care, evident, nu s-au materializat.

Este bine de știut că Muzeul Brăilei a făcut demersurile necesare încă din 1986-1987 pentru înființarea unei Grădini Botanice, personalul Muzeului mergând atunci în documentare la Grădinile Botanice din Iași, Cluj și București, dar din păcate nu s-a concretizat nimic”.