Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, la Brăila: „Hruba pe care am vizitat-o e foarte mare și se pretează fantastic pentru o galerie istorică. Cred că un astfel de proiect are toate datele ca să câștige finanțare”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu – aflat la Brăila la finele săptămânii trecute, alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – a vizitat împreună cu primarul Marian Dragomir una dintre hrubele de pe strada Cetății și s-a declarat încântat de potențialul turistic al hrubelor. Romașcanu consideră că acestea pot fi transformate „într-un muzeu absolut minunat”: ”Am văzut acele celebre hrube unde au fost depozitele de pulbere ale turcilor. E un loc care s-ar putea transforma într-un muzeu absolut minunat. I-am promis domnului primar că vom avea finanțare în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, pe Timbrul Monumentelor Istorice, pentru proiectări și cred că are toate datele acest proiect să câștige asemenea finanțare și vom urmări împreună dezvoltarea proiectului”.

Întrebat cum s-ar putea pune în valoare aceste hrube, Romașcanu a declarat că Primăria Brăila intenționează să cumpere casa care are acces la hrubă: „Acolo este o galerie foarte mare, înaltă, lungă de vreo 50-70 de metri, care se pretează fantastic pentru o galerie istorică, cu climatizare corespunzătoare, poți să expui. E chiar un spațiu generos pentru așa ceva”.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a explicat că a fost deja aprobată o Hotărâre a Consiliului Local Municipal privind exercitarea dreptului de preempțiune pentru achiziționarea casei respective, cu hruba aferentă: ”Sunt anumite chestiuni de ordin juridic care trebuie clarificate de secretarul general al Primăriei, juriștii noștri și Oficiul Județean de Cadastru, pentru că hruba pleacă de pe o proprietate privată, pe care noi intenționăm să o cumpărăm și continuă pe alte proprietăți private.

Discuțiile cu domnul ministru au fost tehnice, pe ceea ce presupune efectiv includerea ei în patrimoniu, modernizarea și deschiderea către public. Sunt anumiți pași procedurali pe care urmează să-i parcurgem în perioada următoare”.

Dragomir a mai spus că în timpul vizitei pe care a făcut-o cu ministrul în hruba de pe strada Cetății a constatat că într-unul dintre pereți s-a format o breșă suficient de mare ca să se poată vedea că acel tunel continuă dincolo de peretele respectiv.

La rândul său, europarlamentarul Mihai Tudose a comentat că având în vedere că încă nu se cunoaște lungimea galeriei subterane, este greu de dimensionat valoarea proiectului: