Ministrul Daea, la Brăila, despre viziunea europeană privind sursele de poluare: „Acum vaca e dușmanul planetei. Greșită abordare! România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini și alea sunt cu două țevi unele din ele”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), participă astăzi la Brăila – mai exact, în stațiunea Lacu Sărat – la Conferința Regională „Caravana Cunoașterii”, în care este prezentat fermierilor din zonă Planul  Național Strategic 2023-2027. Alături de ministru participă la acest eveniment, printre alții, secretarul se stat Sorin Moise, senatorul Ion Rotaru (PSD), deputatul Nicu Niță (PSD), prefectul Brăilei, Iulian Timofei (PSD), președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) și primarul Marian Dragomir (PSD).

Daea și-a început prezentarea în această dimineață prin a evoca perioada grea a pandemiei, în care românii erau închiși în case și în care „ne uitam pe gaura cheii, după ușa închisă, să vedem dacă virusul a intrat”.

Cât privește Planul Național Strategic, care vizează alocarea a 15,8 miliarde de euro pentru programe de investiții în agricultură,  Daea a prezentat punct cu punct principalele aspecte ale acestuia, unul dintre ele fiind legat de bunăstarea animalelor. Daea a declarat că mai nou, se pare că „vaca e dușmanul planetei”, din punct de vedere al poluării și că „vaca este responsabilă, când sunt atâtea poluări”: „România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini – și alea sunt cu două țevi unele din ele. Trebuie să înțelegem și să fim atenți la nuanță, dar în același timp trebuie să fim atenți la principii, să acționăm în baza lor.

De aceea am zis că este necesar să facem un supliment de sprijin pentru taurine și să introducem sprijin de bunăstare la taurine, care o să vedeți ce înseamnă ca sume. Pentru că nu există ecosistem fără animal. Greșită abordare! Între vacă și între animal și plantă și om este legătură strânsă, e determinată, este, dacă vreți, condiționată reciproc. Prezența animalului în câmp, că vă spuneam că dacă animalele nu se… cine se duce în piscul muntelui? Oaia! Iar taurina trebuie să-i dăm această apreciere“.

Tot de la Petre Daea am aflat astăzi că „la vacă te duci cu remorca să-i dai mâncare, nu cu buzunarul”.