Palavre, derapaje și incoerențe într-o discuție în CLM Brăila pe o temă care era importantă, dar a fost dusă în penibil: eliminarea taxei pe apa de ploaie

Ce-și face omul cu mâna lui, lucru manual se cheamă. Ce-și fac mai mulți oameni cu mâna lor măcelărirea propriul proiect se cheamă.

S-a întâmplat astăzi în ședința CLM Brăila, în care s-a discutat, printre altele, un proiect de hotărâre privind eliminarea taxei pe apa de ploaie, depus de consilierii municipali liberali, iar proiectul respectiv a fost dus în derizoriu cu larga participare a acelorași consilieri municipali.

Practic, liberalii au revenit în CLM Brăila cu această propunere de eliminare a taxei pe apa de ploaie și au început prin a vorbi despre faptul că sunt mai multe orașe în țară – inclusiv unele conduse de primari PSD -, în care s-a făcut acest lucru,  dovadă că este posibil și că se pot găsi soluții legale pentru a elimina taxa respectivă.

Consilierul Alexandru Drogeanu (PNL) a prezentat aceste informații ca argumente care să susțină inițiativa PNL de eliminarea din facturi a taxei pe apa pluvială.

Ca urmare a faptului că în trecut, primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), a declarat că legea nu permite eliminarea taxei pe apa de ploaie, Drogeanu a comentat:

Și-am ajuns la momentul de teatru absurd, prezentat de liberalul George Marius Sandu, care nu este la prima demonstrație de acest tip. Am filmat doar o parte din intervenția sa, că n-am mai rezistat psihic după primele 3 minute…

O să spunem așa: primarul Marian Dragomir a comentat după intervenția lui George Marius Sandu că acesta „a masacrat limba română”. Dacă ar fi fost doar acest masacru, încă ar fi fost bine. George Marius Sandu a masacrat limba română, a masacrat logica elementară și am mai zice și altele pe care le-a masacrat, dar preferăm să ne menținem în limitele politeții.

Iată ce a grăit consilierul municipal amintit (precizăm că acestea sunt imagini cu un puternic impact emoțional și intelectual):

Primarul Dragomir i-a cerut înainte de toate secretarului Municipiului, Ion Drăgan, să explice ce se întâmplă dacă CLM votează o hotărâre care nu respectă legislația în vigoare.

Mai apoi edilul șef și-a prezentat punctul de vedere. Avea răspunsul pregătit, adică deja scris – ca la ședința CLM anterioară – și și-a aruncat din când în ochii pe laptop, în timp ce-și prezenta textul acid. Probabil că era mândru de artificiile stilistice pe care le formulase în declarația sa cu privire la inițiativa liberalilor de eliminare a taxei pe apa de ploaie și nu voia să rateze ocazia de a le expune în toată splendoarea și aciditatea lor. Nu că în unele puncte acide nu ar fi avut dreptate, în acest caz…

Ideea este că Dragomir a început prin a vorbi despre diverse localități din țară cu primari liberali unde se percepe taxa pe apa de ploaie; ca și cum faptul că liberalii din alte județe fac niște lucruri ar trebui să-i împiedice pe liberalii din județul Brăila să propună/ solicite să se facă altfel în municipiul sau județul nostru. Pe principiul ăsta, faptul că există alte orașe din țară conduse pe primari PSD care au eliminat taxa pe apa de ploaie ar trebui să-i împiedice pe primarii PSD din toată țara, inclusiv din județul Brăila, să mențină taxa pe apa de ploaie. Este o logică absurdă, după părerea noastră, dar pe care Dragomir o practică de foarte multe ori pentru a combate propunerile/ ideile liberalilor. Edilul șef le reproșează consilierilor liberali brăileni ce fac miniștrii liberali, ce au făcut premierii liberali în trecut, ce fac primari liberali din alte județe, etc, dar când i se spune că alți primari PSD au făcut niște lucruri sau unii miniștri PSD au făcut niște lucruri sau premierul PSD a luat niște decizii, Dragomir spune că el nu răspunde decât pentru ce face el însuși, deci nu are nimeni dreptul să-i reproșeze ce fac alți PSD-iști.

Pe de altă parte, același Marian Dragomir a declarat în trecut că se poate elimina din facturile brăilenilor taxa pe apa de ploaie, dacă acea sumă este acoperită din alte surse și a precizat că ar fi o cheltuială prea mare pentru bugetul local să se acopere din această sursă suma respectivă. Deci primarul a recunoscut că există o cale legală pentru a scoate din facturi taxa pe apa de ploaie, dar e una pe care nu o consideră acceptabilă.

Revenind la discuția din ședința CLM de azi, edilul șef l-a ironizat – pe drept cuvânt – pe Sandu pentru dezacordurile grave și pentru fracturile de logică din declarația sa, a spus că liberalii fac toate aceste demersuri doar pentru imagine, dat fiind că se apropie alegerile și apoi a declarat că argumentația liberalilor se bazează pe niște prevederi legale care au fost în vigoare la un moment dat, dar au fost abrogate ulterior și că la acest moment nu este legal să se elimine din facturi taxa pe apa de ploaie:

După manifestarea incoerenței în gândire, vorbire și în respectarea regulilor gramaticale, pe care ne-a oferit-o Sandu, a urmat o manifestare a unui alt tip de incoerență – în condițiile în care se discuta un proiect în care se cerea eliminarea taxei pe apa de ploaie, liberalul Florin Gheorghiță a venit cu o altă propunere: CUP Dunărea să cumpere pluviometre și taxa pe apa de ploaie percepută brăilenilor să se calculeze în funcție de măsurătorile făcute de CUP, nu de INMH.

Frate, hotărăște-te: vrei eliminarea taxei pe apa de ploaie sau vrei ca taxa să se calculeze altfel? Ca să nu mai spunem că toată lumea știe că legea prevede ca taxa pe apa pluvială să se calculeze în funcție de măsurătorile comunicate de INMH, deci a propune în ședința CLM Brăila să se folosească alte date pentru calcularea taxei respective înseamnă să vorbești ca să te afli în treabă…

La rândul său, liberalul Petrică Popa a amintit că abrogarea prevederilor legale care permiteau eliminarea taxei pe apa de ploaie a fost făcută de un guvern PSD.

Consilierul Drogeanu a mai pus câteva întrebări legate de strategia de tarifare a CUP Dunărea:

Primarul a răspuns cu întrebarea „De ce mă întrebați pe mine ce scrie în lege, domnule consilier?”, după care a reafirmat faptul că articolul invocat de liberali a fost abrogat, deci nu este legal să se voteze o hotărâre de Consiliu Local în baza unei prevederi care nu mai este în vigoare.

Întrebat de liberali dacă din punctul lui de vedere este legal ca brăilenii să plătească apa de ploaie și atunci când nu plouă, Marian Dragomir a spus că nu este legal, dar asta e legea.

Întrebat, de asemenea, cum a fost legal ca în alte orașe din țară să se elimine taxa pe apa de ploaie și la Brăila nu este legal, edilul a răspuns că de fapt și în acele localități se plătește taxa pe apa de ploaie, dar mascat și fiindcă aceasta nu mai apare trecută în mod explicit în facturi, oamenii nu știu că plătesc în continuare taxa pe apa de ploaie.

Deși i s-a explicat că dă dovadă de incoerență pe multiple planuri și deși a fost evident că a căzut în ridicol, consilierul municipal George Marius Sandu a continuat să ceară cuvântul și să abereze (am încercat să fim mai blânzi, dar avem și noi o limită a suportabilității!), prelungind la modul inutil și penibil discuția.

Încheiem cu un apel de suflet pentru liberalul George Sandu: domnule consilier, oți fi având alte daruri, dar nu aveți darul vorbirii și nici darul citirii. De aceea, fie-vă milă de noi și nu mai luați cuvântul în ședințele CLM, fiindcă ne traumatizați!

Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere.