Pe baza bonurilor de cântar privind cantitatea de gunoi strânsă de la populația din Ianca, subprefectul Boboc a făcut socotelile și concluzionat: „Taxa de salubritate ar trebui să fie de 3 ori mai mică. Primarul, viceprimarul și consilierii locali PSD lucrează împotriva oamenilor!”

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), consideră că acum poate dovedi cu documente faptul că taxa pe gunoi „impusă de administrația PSD Ianca la 22 lei/lună/persoană” este ilegală. Mai exact, Boboc afirmă într-un comunicat dat publicității că bonurile de cântar privind cantitatea reală de gunoi strânsă de la populație demonstrează că locuitorii orașului amintit plătesc o taxă de 3 ori mai mare decât ar fi corect: „Vestea bună este că, în sfârșit, am primit bonurile de cântar care demonstrează cantitatea REALĂ de gunoi strânsă de la locuitorii UAT Oraș Ianca și depozitată la groapa de gunoi.

Consilierii PNL Ianca i-au solicitat în repetate rânduri primarului Fănel Chiriță (PSD) să prezinte public aceste bonuri de cântar, însă acesta a refuzat de fiecare dată. A fost nevoie să apelăm la Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a afla adevărul și a demonta minciunile PSD!

Vestea și mai bună este că potrivit cifrelor înscrise pe bonurile de cântar și ascunse până în ultimul moment de primarul Chiriță și consilierii PSD, taxa reală pe gunoi în Ianca trebuie să fie de 6,8 lei/persoană/lună, practic de TREI ori mai mică decât cea percepută în momentul de față!

La această concluzie am ajuns pe baza bonurile de cântar aferente lunilor martie și aprilie 2023, care ne-au fost prezentate în răspunsul transmis de Primăria Ianca. Am adunat cantitățile strânse în ambele luni și am făcut o medie a gunoiului colectat lunar de la cei 8.969 locuitori, câți are Ianca, conform ultimului Recensământ, cifre pe care primarul Fănel Chiriță le-a declarat oficiale în ultima ședință de Consiliu Local.

Astfel, în luna martie, au fost colectate de la populație 91,18 tone de gunoi, iar în luna aprilie – 106,12 tone, în total rezultând 197,30 tone, ceea ce înseamnă o medie lunară de 98,65 tone gunoi (197,30 tone împărtite la cele 2 luni).

Dacă înmulțim cele 98,65 tone/lună cu 618 lei, cât costă o tonă de gunoi, rezultă 60.965,7 lei, sumă care reprezintă plata făcută într-o lună de Primăria Ianca operatorului de salubritate SC RER, pentru gunoiul preluat și transportat la groapa de gunoi.

Pentru a stabili taxa pe gunoi care TREBUIE plătită de fiecare cetățean din Ianca, am împărțit suma totală de 60.965,7 lei plătită către RER, la numărul de locuitori din UAT Ianca, respectiv 8.969, și a rezultat suma REALĂ și CORECTĂ de 6,8 lei/persoană/lună.

Ce era de demonstrat a fost demonstrat! Actuala taxă pe gunoi de 22 lei/persoană/lună a fost întemeiată pe date FALSE, motiv pentru care solicit în regim de urgență modificarea HCL nr.15/28.02.2023, prin care această taxă enormă a fost impusă de PSD, și scăderea ei la 6,8 lei, conform cantităților REALE de deșeuri colectate de pe raza UAT Oraș Ianca.

La acest moment, cu taxa de 22 lei/persoană/lună în vigoare, într-un an de zile se colectează la populație suma de 2.367.816 lei (22 lei/lună X 8.969 locuitori X 12 luni), din care în mod real doar o treime – 731.870,4 lei merge către RER (6,8 lei/lună X 8.969 locuitori X 12 luni), iar restul de 1.635.945,6 lei rămâne în bugetul Primăriei ca bani încasați în mod nejustificat.

Așa cum am mai spus, nu este pentru prima oară când primarul Fănel Chiriță, viceprimarul Mircescu Mircea și consilierii locali ai PSD – Cazacu Mirela, Ciortan Romeo, Dragomir Liviu, Lupu Florea, Moșescu Ionel, Mitrea Stefan, Pisică Dănuț, Priceputu George și Stănculescu Radian lucrează împotriva oamenilor!

Cu această taxă pe gunoi stabilită fără nicio bază reală la 22 lei/lună/persoană, pur și simplu li se bagă oamenilor mâna în buzunar și sunt forțați să plătească o sumă care îngroașă bugetul Primăriei Ianca în prag de alegeri electorale și îi sărăcește și mai mult locuitorii UAT Ianca, batjocoriți de ani de zile de primarul Fănel Chiriță”.

Amintim că primarul orașului Ianca, Fănel George Chiriță, a dat în luna mai niște explicații cu privire la acuzația liberalului că „taxa de salubritate a fost calculată pornind de la niște cifre false”. Edilul a declarat atunci pentru MD Press: „Problema este că cetățenii orașului Ianca declară în fals, adică ei sunt 5 persoane și declară numai una, plătesc taxa numai pentru una. Știți cum e… Noi așteptăm să treacă perioadă de grație, ca să spun așa, 90 de zile, pentru că și pentru noi este ceva nou cu acest operator unic de salubritate. După cele 90 de zile vom vedea care este situația și ce măsuri legale vom lua în continuare”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns