Precizări ale DAS Brăila cu privire la acordarea tichetelor sociale pentru nou născuți
Direcția de Asistență Socială (DAS) Brăila informează că mamele vulnerabile din punct de vedere social, care au copii cu vârsta mai mică de 3 luni, au dreptul, conform OUG 113/2022, la un tichet social în valoare de 2.000 de lei. Acesta se acordă o singură dată pentru un singur copil și poate fi folosit la achiziționarea de produse pentru bebeluși și mămici.
Tichetul social este pe suport electronic (card), iar suma de 2.000 de lei trebuie cheltuită în termen de 6 luni de la virare și doar pentru achiziționarea de articole sanitare și medicale pentru mamă și bebeluș.
Mămicile care au gemeni sau tripleți vor primi câte un tichet de 2.000 de lei pentru fiecare copil.
Acești bani oferiți de stat reprezintă venit neimpozabil și nu se iau în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.
Pot depune cerere pentru acordarea tichetului de 2.000 de lei mamele care au copil în vârstă de până la 3 luni și care fac parte dintr-una din categoriile de mai jos:
*Fac parte din familii beneficiare de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei;
*Se află temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, sunt persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate;
*Nu dețin acte de identitate;
*Sunt minore;
*Au dizabilitate de orice grad;
*Sunt cetățeni străini sau apatrizi, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Pentru a primi acest tip de ajutor, mamele care au domiciliul în municipiului Brăila trebuie să depună o cerere la DAS – Biroul Alocații și Indemnizații Creștere Copil (sediu la Centrul Comunitar „Bunici și nepoți”, str. Anghel Saligny nr. 17, et. 1, tel. 0762.246340, program cu publicul: luni-joi, între orele 8.30-15.00). Formularul de cerere se găsește pe site-ul DAS Brăila, aici http://www.dasbraila.ro/new/index.php/acte-necesare/tichetesnn
Cererea va fi însoțită de:
*Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul;
*Actul de identitate al mamei sau declarație pe proprie răspundere privind identitatea sa;
*Documente privind situația socio-familială a mamei, după caz: certificat de încadrare în grad de handicap, ordin de protecție, adeverințe de la centre specializate care să ateste situația de violență, de refugiat, de persoană dependentă etc.;
*Declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
După depunerea dosarului, autoritățile vor efectua o anchetă socială la domiciliul mamei și vor recomanda acordarea sau nu a tichetului social.
Potrivit DAS, până în prezent la nivelul municipiului Brăila au fost identificate 19 astfel de cazuri.