Președintele Chiriac, despre procesul cu caricaturistul Costel Pătrășcan: „Nu i-am luat marca înregistrată la OSIM. Asta este părerea mea, vedem ce spune instanța”

Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), declară că este obligat de lege să meargă până la ultima cale de atac în procesul pe care-l au CJ și Muzeul Brăilei „Carol I” – aflat în subordinea CJ – cu caricaturistul Costel Pătrășcan, fiindcă aceste instituții vor fi controlate „de Curtea de Conturi, de toată lumea și vor imputa astfel de lucruri”.

Mai exact, este vorba despre procesul intentat de Pătrășcan Consiliului Județean Brăila și Muzeului Brăilei „Carol I”, care au folosit denumirea „Casa Umorului Desenat” pentru o secție a muzeului, în condițiile în care Pătrășcan deținea marca înregistrată „Casa Umorului”.

Caricaturistul a informat la modul public CJ și Muzeul Brăilei că deține acea marcă înregistrată la OSIM și a cerut schimbarea denumirii secției respective, dar cele două instituții nu au luat în seamă solicitarea acestuia. În consecință, Pătrășcan a dat în judecată CJ și Muzeul Brăilei, solicitând instanței să oblige aceste instituții să schimbe denumirea secției.

„În primul rând, nici CJ, nici Muzeul «Carol I» nu l-au dat în judecată pe domnul Pătrășcan, ci domnul Pătrășcan a dat cele două instituții în judecată. Într-o astfel de situație, cele două instituții trebuie să se apere. Indiferent… dacă nu facem asta, instituțiile vor fi verificate de Curtea de Conturi, de toată lumea și vor imputa astfel de lucruri. Așa este legea. Nu am făcut-o nici eu, nici domnul Pătrășcan și trebuie să o respectăm”, a spus președintele CJ Brăila.

În ceea ce privește faptul că înainte de a-i da în judecată, Costel Pătrășcan a informat atât Consiliul Județean, cât și Muzeul Brăilei, că-i aparține marca înregistrată „Casa Umorului” și le-a cerut să schimbe de bună voie și nesiliți de nimeni denumirea secției respective – ceea ce ei au refuzat -, Chiriac a comentat: „Nu m-a informat pe mine în scris.

PSD-iștii sunt răi pentru domnul Pătrășcan, dar vreau să vă aduc în atenție că domnul Pătrășcan a avut o lungă colaborare cu administrația publică locală PSD și în acele vremuri PSD-iștii erau buni. Acuma sunt răi.

Cred că justiția din sala de judecată trebuie să fie în sala de judecată și nu pe Facebook, așa cum face domnul Pătrășcan. El, fiind un intelectual, dorește foarte mult să aducă în atenție că justiția trebuie făcută așa cum trebuie în sala de judecată. Numai că domnul Pătrășcan justiția din sala de judecată a transformat-o în justiție pe Facebook, ceea ce mie nu mi se pare în regulă”.

L-am întrebat încă o dată pe președintele PSD Brăila de ce s-a folosit numele „Casa umorului desenat” pentru acea secție a Muzeului Brăilei, atât timp cât „Casa Umorului” este marcă înregistrată de Pătrășcan și se știe că nu poți folosi o marcă înregistrată de altcineva la OSIM fără să existe niște consecințe legale.

„Nu am luat noi absolut nimic. Nu am luat marca. Asta este părerea mea, vedem ce spune instanța. Mai mult decât atât, această secție este omologată, acreditată de Ministerul Culturii, făcută procedură și acreditată de Ministerul Culturii. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe”.

O primă instanță spune altceva și a interzis CJ și Muzeului Brăilei să mai folosească sintagma „Casa Umorului Desenat”:

L-am mai întrebat pe șeful județului de ce se fac demersuri pentru a anula mărcile înregistrate de Pătrășcan la OSIM, respectiv „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului”, dar acesta a refuzat să mai facă alte declarații pe acest subiect.

Amintim că instanța i-a dat câștig de cauză lui Pătrășcan, dar CJ Brăila are de gând să folosească toate căile de atac posibile, cheltuind bani publici într-un proces pe  care l-ar putea opri prin simpla schimbare a denumirii acelei secții a muzeului.