Președintele Chiriac, întrebat de ce s-a mărit cu aproape un milion de lei suma destinată reabilitării Spitalului Județean Brăila: „Sunt și lucrări ascunse, și lucrări care se pot întâmpla în timpul derulării lucrărilor proiectului. Sunt chestii tehnice pe care poate să le răspundă oamenii tehnici”

De ce s-a mărit cu un milion de lei suma destinată reabilitării Spitalului Județean Brăila, în ultimele circa 6 luni? Este o întrebare pusă de consilierul liberal Alexandru Bucălău astăzi, în ședința CJ Brăila –  și acesta n-a primit un răspuns clar.

Întrebarea l-a iritat pe președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), care a adoptat în ultimele luni o strategie „ofensivă” în relația cu consilierii liberali și atunci când aceștia îi pun întrebări îi ia peste picior, îi jignește, îi acuză că fac circ/ scandal și face tot felul de aluzii la președintele PNL Brăila, Alexandru Popa.

Chiriac a apelat la această strategie și în ședința de astăzi a CJ Brăila, atunci când s-a discutat proiectul de hotărâre privind aprobarea devizului general actualizat și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea Secției Unitate de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Mai exact, este un proiect realizat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la care în luna februarie 2022 s-au aprobat devizul general actualizat și indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției fiind de 6.663.776,88 lei (TVA), din care Construcții+Montaj 3.774.367,27 lei (inclusiv TVA).

În data de 14.07.2022 s-a transmis ordinul de începere a lucrărilor, iar graficul prevedea o durată de 12 luni pentru executarea proiectului. După începerea acestor lucrări, proiectantul a emis 8 dispoziții de șantier care au condus la majorarea valorii contractului de lucrări. Totodată, s-a decalat cu două luni termenul de finalizare a lucrărilor.

Având în vedere aceste aspecte, proiectantul SC GLOBEXTERRA SRL a trimis recent CJ Brăila un memoriu justificativ privind o nouă actualizare a devizului general, din care rezultă o valoare totală a investiției de 6.663.776,88 lei (TVA), din care Construcții+Montaj 4.595.367,37 lei (inclusiv TVA).

Consilierul Bucălău l-a întrebat pe președintele Chiriac de ce s-a modificat de atâtea ori valoarea sumei alocate inițial:

„Vreau să știu și eu motivul pentru care se modifică de atâtea ori hotărârile privind renovarea spitalului. Acum am înțeles că ar fi proiectul făcut prost și trebuie modificat proiectul tehnic și cu studiul de fezabilitate.”

„Citiți!”

„Am citit, da. Iar suma respectivă a fost mărită cu un milion, un milion și ceva de lei. Explicați-ne și nouă care este motivul pentru care de fiecare dată trebuie să facem modificarea hotărârii.”

„Domnu’ consilier, v-am explicat de atâtea ori. Ați auzit de dispoziții de șantier?”

„Am auzit, dar care este motivul pentru care sunt 8 dispoziții de șantier într-un interval de jumătate de an?”

„Poa’ să fie și 20.”

„Înseamnă că proiectul a fost făcut greșit.”

„Nu, cum să fie greșit, atâta timp cât în momentul proiectului, pe parcursul derulării lucrărilor, sunt și lucrări ascunse, și lucrări care se pot întâmpla în timpul derulării lucrărilor proiectului.”

„Păi câte lucrări ascunse sunt?”

„Vreți să vă faceți manager de proiect?”, a replicat Chiriac, ironic.

„N-ar fi o idee rea…”

„Sunteți și inginer, și drumar… sunteți de toate, numai circ, demagogie și numai cu întrebări puerile veniți în ședințele de CJ!”.

La solicitarea lui Bucălău de a primi, totuși, un răspuns clar la întrebările sale, Chiriac i-a reproșat acestuia că „vorbește peste el”, că nu are bună creștere și bun simț: „Apelez la cei 7 ani pe care considerați că-i aveți!”.

Consilierul Dănuț Lungu (PNL) a intervenit și i-a cerut șefului județului să nu se mai comporte în acest fel.

„Păi nu, dar văd că dvs mă certați pe mine de fiecare dată!”, a răspuns Chiriac.

„Colegul meu v-a adresat o întrebare. Dvs, dacă vreți să răspundeți, răspundeți, dacă nu, rugați colegii din CJ să răspundă, cei care sunt răspunzători sau poate chiar managerul sau poate dirigintele de șantier. E mai simplu. De ce ne faceți tot timpul morală, nu înțeleg. Dvs sunteți cel perfect?”, a spus Lungu.

„Păi de ce-mi faceți mie morală? Nimeni nu este perfect. Dacă aveați această întrebare sau aceste întrebări, sunt directori din cadrul aparatului de specialitate, puteți să-i întrebați de ce se mărește acest proiect. Aveți comisiile de specialitate. Faceți acest lucru doar în cadrul ședințelor de Consiliu de a vă face publicitate gratuită. Sunt chestii tehnice pe care poate să le răspundă oamenii tehnici. Iar dvs, de obicei, în cadrul ședințelor de Consiliu îmi puneți mie, personal, întrebarea și eu vă răspund.”

„Păi da, răspundeți cu demagogie, pentru că aveți o….”, a replicat Bucălău.

„Oooooooooo…. Ouă nu mai avem!”, a spus batjocoritor Chiriac.

„Domnule, trebuia un răspuns, atât…”, a comentat Lungu.

„Am răspuns, domnule consilier!

„Domnule, președinte, vrem un răspuns, nimic altceva!”, a mai spus Lungu.

„Deci continuați acest circ politic pe care vi-l inspiră partidul dvs sau conducătorul dvs doar de a face panaramă și scandal în cadrul CJ!”

„Nimeni n-a făcut circ, s-a pus doar o întrebare și s-a cerut un răspuns, nimic altceva! Nu știu cine face circul, cine își dorește circul.”

„Domnule consilier, eu v-am răspuns, cred că dvs nu înțelegeți.”

Precizăm că potrivit legislației în vigoare,  consilierii județeni au dreptul să pună întrebări legate de proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a unei ședințe fie funcționarilor din aparatul de specialitate, fie în comisiile de specialitate care se reunesc înainte de fiecare ședință, fie în cadrul ședinței CJ.

Evident, în orice consiliu județean, nu doar în Consiliul Județean Brăila, consilierii din opoziție preferă ultima variantă, pentru că în acest fel pot afla și cetățenii, prin intermediul presei, ce întrebări pun și ce răspunsuri li se oferă. Este acesta și un exercițiu de imagine? Categoric, da. Dar legea le dă dreptul consilierilor să pună întrebările în ședința CJ și ei au dreptul să primească răspunsuri la aceste întrebări.

Numai că în ultima vreme președintele Chiriac nu mai este dispus să dea răspunsuri la întrebările care-l deranjează, indiferent cine i le adresează. Iar faptul că aceste întrebări îi sunt puse în plenul ședinței CJ face ca refuzul său de a da niște răspunsuri clare și atitudinea sa arogantă să fie prezentate de presă în spațiul public, ceea ce nu-i face deloc bine la imagine.