Primarul Dragomir, despre procesul pe care îl demarează PNL Brăila pe tema tarifului la apa potabilă: „Este absolut imposibil să se câștige acest proces. O să chemăm în garanție consilierii și primarii liberali care au semnat”; Deputatul Popa: „Măi băieți, cu mine n-o scoateți la capăt! N-o să dau înapoi niciodată!”

”Dumneavoastră știți că în instanță oricine se poate duce și se poate adresa. Dar în momentul în care or să vadă că sunt chemați în garanție exact semnatarii partidului lor, probabil că se vor mai răzgândi” – este modul în care a comentat primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), decizia liberalilor brăileni de a contesta în instanță majorarea substanțială a tarifului apei potabile, ce a avut loc luna martie a acestui an și a plasat județul nostru pe primul loc în topul național, din acest punct de vedere.

Dragomir – care este și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea Brăila,  care se ocupă cu reglementarea înființării, organizării, finanțării, exploatării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apa și de canalizare al Unitaților Administrativ Teritoriale membre, de catre operatorul regional, SC Compania de Utilitati Publice Dunărea Brăila SA –  a reiterat ideea că această majorare este consecința derulării unui proiect european în valoare de 243 milioane euro, care vizează extinderea rețelei de apă și canalizare la nivelul întregului județ și că toți primarii PNL, dar și consilierii județeni liberali au votat în favoarea acestuia și au semnat pentru derularea proiectului amintit.

Edilul șef a afirmat că liberalii care au semnat vor fi chemați în garanție, fiindcă dacă liberalii vor câștiga procesul și decizia instanței va fi de reducere a tarifului la apă, riscăm să pierdem finanțarea europeană și va trebui să fie returnate fondurile cheltuite până la momentul respectiv. Mai mult, Dragomir susține că tariful apei potabile de la  Brăila nu este cel mai mare din țară: „Absolut oricine dorește ca prețul la apă să fie cât mai scăzut. Dar există mai multe localități care au un preț la apă mai mare decât Brăila și prima localitate pe lista aceasta de la ANRSC (n.r. – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) este Turda. Un oraș cu primar PNL, cu majoritate în Consiliul Local PNL care are un preț mult mai mare la apă decât la Brăila. Lista continuă cu prețuri mai mari la apă decât la Brăila cu următoarele orașe: Iași, Arad și județul Ilfov. Toate aceste localități având și primari, și majorități PNL. Și în acestea, cu siguranță cei care au aprobat acele prețuri au avut anumite considerente de ordin tehnic, pentru că nici lor nu le-a făcut plăcere să aibă niște prețuri la apă mai mari ca la Brăila. Dar acolo PSD-ul nu strânge semnături și nu face cancan dintr-un subiect de genul acesta pentru a transforma totul în politică”.

De fapt, primarul Dragomir ori e prost informat, ori dezinformează cu bună știință: pe site-ul ANRSC este publicată lista tarifelor la serviciile de apă potabilă și respectiv canalizare aprobate de Autoritatea amintită pentru operatorii regionali din întreaga țară, listă actualizată la data de 1.10.2023. Din această listă se vede clar că tariful la apă potabilă practicat de CUP Dunărea Brăila este cel mai mare din țară:

„Eu cred că cei de la CUP «Dunărea» vor chema în garanție – eu așa aș face dacă aș fi de la CUP «Dunărea», dar nu sunt -, toți consilierii județeni PNL care au votat strategia la apă, care include actualul preț la apă, dar și toți primarii PNL care au votat strategia actuală a prețului la apă, actualul preț la apă și proiectul de finanțare. În aceste dosare pe care le am sunt semnăturile tuturor primarilor PSD, PNL, USL și PMP din județul Brăila. Au votat și au semnat. Sunt semnăturile lor. Este chiar semnătura domnului primar de la Cireșu, tatăl domnului deputat, care a votat actuala strategie de tarifare și actualul model de finanțare, care prevede actualul preț la apă. Uitați-vă! E clar! La fel, avem în aceste dosare semnăturile tuturor!”, a mai comentat edilul șef.

Acesta nu crede însă că PNL ar putea avea câștig de cauză în instanță, în procesul amintit: ”Cu siguranță este absolut imposibil să se câștige acest proces, ca urmare a faptului că s-a parcurs o procedură, că există aprobarea în absolut toate localitățile din județul Brăila, inclusiv în cele cu primari PNL. Există votul tuturor consilierilor județeni, inclusiv al celor care deși au votat cu mâna sus actualul preț la apă, aleargă prin oraș să strângă semnături, văicărindu-se că e apa scumpă, deși au votat acest lucru”.

Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (PSD) – care este vicepreședinte al ADI Dunărea -,  a declarat că localitățile conduse de primari liberali au fost primele care au beneficiat de lucrările derulate în cadrul proiectului de extindere a rețelelor de apă și canalizare.

”Suma este de 243 milioane euro. Culmea, investițiile au fost începute în comunele PNL. Primele țevi, conducte de apă, chiar la Ulmu, Cireșu, Batogu și așa mai departe. Iar suma va fi plătită de cei care contestă acest proiect și acest plan de tarifare pe care l-au votat.  Domnul primar v-a dat exemplu pe domnul primar de la Cireșu. Toată lumea care contestă acest proiect va plăti cele 243 milioane euro!”, a amenințat Chiriac, fără să aibă nicio bază legală pentru o asemenea afirmație.

Cei doi au fost întrebați cum se face  că aleșii locali au aprobat un document care prevedea o creștere mai mică a tarifelor la apă și canalizare în fiecare an, în perioada 2020-2026, iar acum s-a ajuns la un tarif atât de mare. Ei au spus că au explicat că acest document a fost aprobat înainte de demararea proiectului finanțat din fonduri europene, care a impus creșteri mai mari de tarife decât cele preconizate inițial.

Iată documentul aprobat într-o ședință a CJ Brăila în luna februarie 2021, anexat unei hotărâri ce viza proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă  și apă uzată:

În decembrie 2020, Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila a semnat proiectul de finanțare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu Ministerul Fondurilor Europene, iar în martie 2021 Comisia Europeană a aprobat investiția de 1.385.022.604 lei.

Președintele Chiriac apreciază că este „o nebunie” ceea ce face Popa prin acest proces pe tema tarifului la apa potabilă: ”Îmi aduc aminte că domnul deputat Popa saluta semnarea acestui proiect de către ministrul PNL și cum intră banii în județul nostru. Și acum?! Într-o nebunie – nu știu, eu nu-l înțeleg -, strânge semnături că prețul este mare. Sunt lucruri pe care trebuie să le respectăm în cadrul acestui proiect, nu putem să schimbăm regulile în timpul jocului”.

În ceea ce-l privește, Alexandru Popa afirmă că liberalii au fost de acord cu proiectul european amintit și de asemenea, cu o majorare a tarifului la apa potabilă și canalizare, dar nu cu majorările exagerate la care s-a ajuns, care în opinia liberalilor acoperă nu doar necesarul pentru plata împrumutului făcut de CUP pentru a plăti cofinanțarea, ci și numeroasele angajări făcute pe criterii politice la CUP Dunărea, precum și cheltuielile nejustificate făcute cu mașini de lux și alte lucruri de genul acesta la operatorul regional.

Liderul PNL afirmă că se va vedea în instanță dacă cea mai recentă majorare a tarifului la apă este cea necesară pentru returnarea împrumutului făcut de CUP Dunărea sau este vorba și de acoperirea altor cheltuieli ale CUP, care nu țin de interesul cetățeanului: „Nouă ni se pare că prețul apei este unul foarte mare pentru Brăila. Pe mine nu mă interesează să mă compar, că alții au o povară mai grea ca noi în spate; pe mine mă interesează brăilenii noștri. E singurul clasament în care putem și noi să fim pe primul loc, la jaf vizavi de populație. Pe noi arde cămașa și noi (la CUP „ Dunărea” – n.r.) ne luăm mașini de câteva milioane de euro? Nu mai suntem sănătoși la cap?

Am văzut că trei sferturi dintre consilierii județeni (PSD – n.r.) muncesc la CUP Dunărea și la Eco Dunărea. Despre ce vorbim? Ăsta-i PSD, un partid parazit pe buzunarul brăilenilor!”.

Popa a mai spus că indiferent la ce tactici de intimidare recurg PSD-iștii, indiferent de atacurile și de reclamațiile la adresa sa, nu va da înapoi: „Măi băieți, reclamați-vă cât vreți, cu mine n-o scoateți la capăt! Ca să fie treaba clară: cu mine nu o să o scoateți capăt! Eu nu am scheleți în dulap și nici n-o să dau înapoi niciodată! Am intrat pe drumul ăsta și vedem în 2024 ce hotărăsc brăilenii. Voi sunteți doar niște paraziți politici – și-mi asum ceea ce spun”.