Primarul Dragomir, despre relația sa cu antreprenorul Gh. Bunea Stancu: „Eu nu răspund la comenzi politice. Când n-a respectat termenul prevăzut în contract, am aplicat penalități firmei Concivia”

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), declară că licitația pentru desemnarea firmei care se va ocupa în următorii 3 ani de întreținerea străzilor, trotuarelor și aleilor din municipiul Brăila a fost una corectă, dovadă fiind faptul că a fost urmărită în fiecare etapă de Agenția Națională de Achiziții Publice.

Dragomir a făcut aceste precizări într-o recentă conferință de presă în contextul în care șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, Cătălin Canciu, a sugerat pe o rețea de socializare că nu ar fi tocmai întâmplător faptul că licitația a fost câștigată de asocierea din care va face parte firma Concivia, condusă de fostul președinte PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

El a afirmat că nu va avea nicio problemă să atenționeze – în cazul în care aceasta nu va face lucrări de calitate – sau chiar să penalizeze firma amintită, atunci când va considera că este cazul: „Acolo unde Concivia n-a reușit să respecte termenele, i s-au aplicat penalități, la fel ca și celorlalți.

Eu nu mă bazez pe niciun constructor. Eu doar după ce văd pot să spun că mă bazez pe ceva. În rest, n-am încredere în niciun constructor. Așa mi s-a demonstrat în anii aceștia. Deși există și constructori de bună credință. Dar noi avem încredere în ei după ce termină lucrările”.

Cât privește autoritatea pe care o are el, ca primar, în fața lui Gheorghe Bunea Stancu, după ce  acesta i-a fost șef la partid, Dragomir a răspuns: „Dvs știți că eu refuz întotdeauna să mă subordonez aproape oricui. Și toată lumea zice că sunt greu de controlat și că nu răspund la comenzi politice și să știți că e adevărat. N-am răspuns și nici nu răspund.

Și vă mai spun încă un lucru: să știți că tuturor constructorilor care n-au respectat termenele le-am aplicat penalități, chiar și firmei Concivia.

Nu răspund la comenzi politice pentru că nu vreau să mă dețină nimeni, dacă înțelegeți ce vreau să zic. Și mi-e frică de un singur lucru, doar de Dumnezeu, nu mi-e frică de nimeni altcineva”.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a afirmat, la rândul său, că nu primarul și președintele CJ atribuie contracte, așa cum cred unii. El a mai spus că și CJ a avut un contract cu firma Concivia și atunci când aceasta a depășit termenul prevăzut în contract, societatea respectivă a fost penalizată.

Revenind la Cătălin Canciu, acesta a scris pe o rețea de socializare că nu își imagina „cât este de mare caracatița de la Brăila”, cu referire la faptul că asocierea din care face parte Concivia a câștigat contractul de circa 65 milioane lei pentru întreținerea străzilor, trotuarelor și aleilor din municipiul Brăila.

„Domnul Canciu acuză o caracatiță din curtea Primăriei fără să se uite de fapt la caracatița din curtea lui, pentru că din comisia de licitație a făcut parte soțul președintei Organizației Județene de Femei a PNL, Cici Bolovan. Deci dacă domnul respectiv dorește să spună că cineva a dat contract (asocierii formate din firmele Concivia și Promotas – n.r.), eu ce-ar trebui să spun, că societății Concivia i-a dat contractul soțul președintei Organizației Județene de Femei a PNL? Vă dați seama cât de penibil e domnul acesta?”, a comentat Dragomir.

Primarul a fost întrebat de un ziarist dacă are cunoștință despre faptul că potrivit declarației de avere depusă de Cici Bolovan, soțul ei a fost angajat al societății Concivia în anul 2022, lucru care ar fi trebuit să-l determine să se retragă din comisie, după ce a aflat că firma respectiva participa la licitație.

Ediul șef a declarat că nu cunoștea acest amănunt și că în acest caz, este vorba a fost o încălcare a legii și este nevoit să sesizeze instituțiile competente: „O să avem o discuție foarte serioasă la nivelul Primăriei față de acest aspecte. Eu nu am știut și nici membrii comisiei nu au de unde să știe pe unde a mai lucrat el. Având în vedere ceea ce dumneavoastră mi-ați spus acum, există în Codul Penal o interdicție ca persoanele care au avut un loc de muncă în privat să participe la luarea unor decizii pentru fostul lor angajator. Este o chestiune penală pentru el. Cred că în momentul în care ar fi aflat domnul respectiv cine participă la licitație, trebuia să se suspende din comisie sau să facă o adresă scrisă către directorul tehnic, carea propus desemnarea dânsului, către viceprimar, care a semnat pe raport și către mine. Licitația nu poate fi afectată, doar problema dânsului este una reală”.