Primarul Dragomir în 2019: „Grădina Zoologică este un Cal Troian, a înregistrat doar pierderi”. CLM Brăila a băgat acum Calul Troian în curtea ECO, lângă cariera de piatră

CLM Brăila a aprobat astăzi studiul de oportunitate pentru preluarea de către societatea ECO SA a Grădinii Zoologice, obiectiv care a funcționat din 2004 în subordinea Administrației Piețelor și Târgurilor (APT) SA Brăila.

Studiul de oportunitate prezentat consilierilor nu cuprinde nicio referire concretă cu privire la oportunitatea trecerii Grădinii Zoologice în subordinea SC ECO SA – care în prezent se ocupă cu exploatarea unei cariere de piatră din Măcin -, ci numai o enumerare a unor pasaje din legislația care reglementează activitatea parcurilor zoo și statutul juridic al ECO SA,  cu precizarea: „Societatea a fost înființată prin HCLM Brăila 35/ 31.03. 1998 (…), având ca obiect principal de activitate COD CAEN 9104 «Activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale» și obiect secundar de activitate în desfășurare COD CAEN 0811 «Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei», capitalul social aparținând Municipiului Brăila”.

Am găsit însă în raportul de specialitate vagi indicii cu privire la oportunitatea acestei decizii: „Întrucât începând cu data de 1.03.2023, SC ECO SA, întreprindere publică a Municipiului Brăila, nu mai are ca obiect principal de activitate serviciul de salubrizare, societatea se reorganizează și vizează prestarea unor servicii de administrare a domeniului public și privat”.

Într-o ședința CLM din luna noiembrie 2019, primarul Marian Dragomir declara: „Administrația Piețelor a primit un Cal Troian – și aici mă refer la Grădina Zoologică. În mandatul domnului Cibu Constantin îmi aduc aminte că și consilierii liberali au votat acest lucru. Astăzi constatăm cu toții că nu a fost o măsură bună.

APT trebuie să își dezvolte activitatea și investițiile în ceea ce privește doar activitatea specifică. Fără Grădina Zoologică APT ar avea profit, însă ani de zile, indiferent de cine a fost director, s-a constatat că Grădina Zoologică a înregistrat doar pierdere. Pierderea a fost acoperită de fiecare dată din activitatea piețelor.

Consider că în mandatul următor vom fi cu toții de acord, vom pregăti de anul viitor procedura ca Grădina Zoologică să funcționeze distinct de APT, așa cum am făcut cu acele piețe care nu erau rentabile”.

Acum Calul Troian este împins în curtea SC ECO SA, care și așa n-o duce prea bine din punct de vedere financiar.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul majorității consilierilor; liberalii au votat împotrivă, după ce au dat fiecărui consilier municipal, precum și primarului, viceprimarilor și secretarului Municipiului, câte un document în care au prezentat în scris motivele pentru care nu sunt de acord cu trecerea Grădinii Zoologice în subordinea ECO SA. „Considerăm că acest proiect este o glumă, deoarece nu are, potrivit titlului pompos, nimic din oportunitatea și seriozitatea prin care acest proiect să aducă venituri la Bugetul local”, se arată, printre altele, în documentul respectiv.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns