Primarul Dragomir: „Va dura circa două luni până vor fi tăiate și adunate toate crengile din municipiu rupte în urma viscolului de zilele trecute”

„Viscolul de zilele trecute a fost o situație fără precedent la nivelul municipiului Brăila – nu a fost o cantitate foarte mare de zăpadă, dar a fost un vânt foarte puternic, care a doborât o sute de arbori” – este ceea ce spune primarul Marian Dragomir, care a dat astăzi câteva explicații pentru faptul că sute de copaci din municipiu s-au prăbușit, creând un adevărat haos pe străzi.

„Înainte de a începe furtuna a plouat o zi întreagă, cantitățile de apă au fost foarte mari, solul a fost îmbibat de apă și apoi a început ninsoarea. Pentru că nu am avut brumă anul acesta, pomii aveau frunzele pe ei, iar zăpada s-a lipit efectiv de aceste frunze. Și apoi o noapte și mai bine de o jumătate de zi am avut acel vânt puternic, cu rafale între 80 și 100 km/h. Foarte mulți pomi au fost smulși din rădăcină sau frânți de la jumătate de furtuna puternică. Seroplant va avea de lucru aproximativ o lună și jumătate – două luni, la prăpădul care s-a înregistrat. Va dura, lucrăm doar cu echipe Seroplant, nu angajăm societăți private, pentru că legislația nu ne permite.

Nu este simplu în această perioadă și de multe ori când s-a încercat să se taie unii dintre pomi s-a observat o reală opoziție a oamenilor din acea zonă, care își doresc să fie umbră. Dar oamenii nu-și doresc ca atunci când apar furtuni să cadă niciun pom”, a spus Dragomir.

Întrebat în legătură cu faptul că sunt sesizări din partea brăilenilor că înainte de viscol nu fuseseră tăiate/adunate  toate crengile rupte din copaci în timpul furtunii de astă vară, edilul șef a spus că oamenii au dreptate, că „au fost câteva cazuri izolate în acest sens”, dar acum prioritatea pentru Seroplant este tăierea pomilor căzuți pe blocuri sau pe cabluri electrice, degajarea străzilor și va urma și curățarea parcărilor.

Dragomir a explicat că în ultimele luni s-a folosit aparatul care verifică starea de sănătate a copacilor, pentru a se identifica arborii putrezi, care prezintă pericol de prăbușire și trebuie tăiați, dar de multe ori atunci când echipele Seroplant taie arborii, există opoziție din partea cetățenilor din zonele respective. Aceiași cetățeni, spune primarul, care dacă la o furtună să prăbușește un copac, țipă că de ce n-a fost tăiat.

Potrivit edilului-șef, au fost verificate în teren peste 90% dintre solicitările brăilenilor din municipiu cu privire la tăierea unor arbori care în opinia lor prezintă pericol de prăbușire.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns