Recomandările DSP Brăila pentru perioada cu Cod roșu și Cod portocaliu

Având în vedere avertizarea meteorologică din zilele de 11 și 12 iulie de COD PORTOCALIU, cu temperaturi maxime cuprinse între 36 și 39 grade Celsius, respectiv pentru 13 și 14 iulie de COD ROȘU, cu temperaturi maxime cuprinse intre 37 și 41 grade Celsiu, Direcția de Sănătate Publică Brăila face următoarele recomandări:

1.Recomandări pentru populație referitoare la prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate:

*deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);

*evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;

*dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

*ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius;

*dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2 – 3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine);

*purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;

*pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fară a vă șterge de apă;

*beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fară a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;

*nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

*evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice;

*consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă;

*evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc);

*aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

*păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe:

*închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;

*țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;

*deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință;

*stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale;

*închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

2.Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

*crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fară adaus de conservanți;

*alimentația va fi predominant din legume și fructe proaspete;

*se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile;

*este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;

*se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale naturale precum și pălăriuță de protecție pe cap;

*persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului;

*menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3-4 dușuri pe zi.

3.Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit:

*aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității;

*se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe preparate în casă fară adaus de conservanți;

*este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă;

*utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

4.Recomandări pentru angajatori:

-Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

*reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

*asigurarea ventilației la locurile de muncă;

*alternarea efortului dinamic cu cel static;

*alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

-Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

*asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

*asigurarea echipamentului individual de protecție;

*asigurarea de dușuri.

5.Recomandări generale în cazul instituirii codurilor COD GALBEN (35 -38 Grade Celsius) și COD PORTOCALIU (38 – 40 Grade Celsius)

-Mobilizarea asistenților comunitari și a mediatorilor sanitari pentru acordarea asistenței medicale persoanelor cu dependențî socială, la domiciliul acestora;

-Intensificarea acțiunilor de control, în vederea respectarii normelor igienico – sanitare din unitățile de producție, fabricare, prelucrare, transport, distribuție și comercializarea alimentelor;

-Controlul respectării prevederilor OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperatură extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă;

-Creearea sau suplimentarea spațiilor climatizate din spitale, în special la secțiile pentru copiii, nou-născuți, persoane vârstnice, chirurgicale.

6.Recomandări generale în cazul instituirii Codului rosu

*reduceți deplasările la cele esențiale;

*nu vă deplasați între orele 11.00 – 17.00;

*consumați lichide între 2 – 4 litri / zi;

*nu consumați alcool;

*dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;

*nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00;

– evitați mâncărurile grele și mesele copioase;

*folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

Pentru copiii aflați in tabere

*se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare,

*alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete

*se va avea grija de hidratarea corespunzătoare a copiilor

*copiii vor fi supravegheați, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula având capul protejat de pălăriuțe.

*scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a insotitorului

Recomandări pentru persoanele vârstnice si cu afecțiuni cronice

*creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

*hidratare corespunzătoare cu apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute in casa fara adaus de conservanti

*alimentația va fi predominat din legume si fructe proaspete

*se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile

*este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

*se va evita circulația in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoara din materiale vegetale precum si pălăriuța de protecție pe cap

*persoanele care suferă de anumite afecțiuni isi vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului.

Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente

*menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit

*aceștia vor încerca dozarea efortului in funcție de periodele zilei încercând se evite excesul de efort in vârfurile de canicula. Daca valorile de căldura sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității

*se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute in casa fara adaus de conservanti

*este total contraindicat consumul de alcool si cafea in această perioadă

*utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale si echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive

Recomandări pentru angajatori:

*Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

-reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

-asigurarea ventilației la locurile de muncă;

-alternarea efortului dinamic cu cel static;

-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

*Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

-asigurarea echipamentului individual de protecție;

-asigurarea de dușuri.

Alte recomandări pentru situațiile de Cod roșu :

-dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă,

-nu scoateți copiii sub 3 ani afara decât înainte de ora 9 dimineața si dupa ora 20.00

-folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgenta doar in cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns