Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu, caută soluții pentru ca asociațiile/cluburile sportive locale să poată închiria mai ușor sălile de sport ale unităților de învățământ
Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), a constatat că în ultima vreme există o nemulțumire a elevilor care doresc să facă sport, dar nu au unde să se antreneze, precum și a părinților acestora. Canciu a vorbit despre faptul că în Brăila numărul bazelor sportive este foarte mic și de aceea „există o presiune mare” pe ceea ce ține de închirierea sălilor de sport ale unităților de învățământ din municipiu.
Canciu declară că având în vedere discuțiile din spațiul public pe această temă, „s-a simțit obligat să se documenteze din punct de vedere legal”, pentru a găsi o soluție, pentru ca tinerii interesați să facă sport să aibă unde să se antreneze: „Împreună cu domnul deputat Alexandru Popa ne-am deplasat la Ministerul Educației și am avut o discuție cu doamna ministru, prezentându-i aspectele legale pe care noi le-am identificat, în dorința de a debloca acest neajuns.
Până la apariția Legii Educației, se puteau închiria sălile de sport ale școlilor în baza prevederilor Codului Administrativ.
În mod voit, Dragomir Marian Viorel, primarul municipiului Brăila, s-a făcut că confundă «închirierea» cu «schimbarea de destinație», de parcă o sală de sport o transformăm în club. Nu; pentru două ore ea este închiriată. Era foarte simplu. Acolo unde existau mai multe cereri se făcea licitație, așa cum spune Codul Administrativ.
În noua Lege a Educației este prevăzută noțiunea de «închiriere» a bunurilor administrate de unitățile de învățământ, dar finalitatea se realizează acum printr-un aviz conform al Ministerului Educației, care este interesat de respectarea orarului școlii. Procedura de «închiriere» și de «schimbare de destinație», așa cum prevede Ordinul 6072 emis de ministrul Educației, prevede ca în luna aprilie să se emită o procedură de închiriere. Am rugat-o pe doamna ministru ca această procedură să fie emisă mai devreme și ne-a promis că în câteva zile ea va apărea în dezbatere publică, pentru ca ulterior să o analizăm, să venim cu completări sau cu modificări, dacă este cazul și în 10 zile după perioada de dezbatere să fie publicată în Monitorul Oficial, astfel încât închirierea să fie posibilă”.
Cătălin Canciu a mai afirmat că edilul șef s-a adresat chiar ministerului Educației folosind formularea „schimbare de destinație”, deși nu era vorba despre așa ceva, ci doar despre o închiriere: „Mai mult decât atât, le-a spus colegilor de la Colegul Național «Nicolae Iorga» că în baza Codului Administrativ și a Legii 273/2006 n-o să le dea absolut nimic din sumele rezultate în urma închirierii. Dar tu, ca un primar bun, iubitor de sport, iubitor de școală, ai fi putut spune în felul următor: «Îmi dai toți banii din chirie, dar luna următoare, prin finanțarea complementară, care este legală, îți virez parte din bani sau toți banii», că moral așa ar fi”.
În contextul în care primarul Dragomir a susținut în repetate rânduri că nu depinde de el, ci doar de conducerile școlilor, dacă închiriază sau nu sălile de sport, șeful ISJ a replicat că asta este „o minciună crasă” și că legislația în vigoare spune clar că închirierea unei săli de sport sau a bazei sportive a unei unități școlare „se realizează numai cu avizul conform al Ministerului Educației. Dacă ne uităm în Codul Administrativ, cel care aprobă închirierea este Consiliul Local, pentru că el este proprietarul, școala este doar administrator al proprietății Primăriei. Cum ar putea să spună că nu are nicio implicare?”.