Subprefectul Boboc acuză „aroganța” primarului de Ianca și faptul că acesta „umilește cadrele didactice” prin modul în care înțelege să aplice legea privind decontarea navetei
„Primarul Chiriță are aroganța de a-și bate joc de legile țării, doar pentru a-și satisface orgoliul personal și a umili cadrele didactice, cel mai probabil din cauza unor frustrări acumulate încă de pe vremea când era elev” – este opinia subprefectului Brăilei, Adin Boboc, care acuză modul în care înțelege primarul orașului Ianca, Fănel Chiriță, să „corecteze” printr-o hotărâre de Consiliu Local legea privind decontarea navetei profesorilor.
Mai concret, Boboc (foto) precizează într-un comunicat de presă că în aprilie 2021, „la propunerea primarului Chiriță”, Consiliul Local Ianca a adoptat Hotărârea nr.27/2021, „prin care sunt încălcate prevederile legale cu privire la decontarea navetei cadrelor didactice. Deși în lege se prevede clar că «decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei pentru personalul care se deplasează cu autoturismul proprietate personală se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectivă sau pentru distanțe similare», CL Ianca decide să desființeze legea și să scoată o hotărâre care plafonează decontarea navetei la nivelul unui abonament de tren pentru clasa a II-a, respectiv la 150 lei/lună. Indiferent dacă optau să vină la școală cu mașina personală sau cu maxi-taxi, profesorilor navetiști li se decontau doar 150 lei/lună, respectiv valoarea abonamentului de tren pe ruta respectivă. În condițiile în care un abonament de maxi-taxi pe ruta Brăila-Ianca are o valoare de 370 lei/lună, un profesor navetist ar fi trebuit să acopere din propriul buzunar diferența de 220 lei/lună”.
Conducerea Liceului «Constantin Angelescu» a sesizat Prefectura Brăila cu privire la această chestiune, iar Instituția Prefectului, condusă la acea vreme de Florin Dobrescu (PNL), a atacat în instanță hotărârea CL Ianca. În martie 2022, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv și a dat câștig de cauză Prefecturii, în speță profesorilor navetiști, obligând Primăria Ianca să le deconteze cadrelor didactice întreaga sumă cheltuită cu naveta și nu doar 150 lei/lună.
Subprefectul comentează: „Primarul Chiriță a motivat la acea vreme că, prin această «corecție» la lege vrea să facă economie la bugetul local. O declarație de o ipocrizie maximă, ținând cont de un singur exemplu de risipă a banului public, din multe altele existente în Ianca. Mă refer la construirea blocului de garsoniere pentru profesorii navetiști, o clădire în care s-au băgat 20 de miliarde lei vechi de la bugetul local și care stă abandonată de ani de zile. În Ianca sunt în total 48 de profesori navetiști. Decontarea navetei la un cost normal de 370 lei/profesor ar fi însemnat 17.760 lei/lună. Cu zecile de miliarde risipite pe o clădire abandonată, s-ar fi putut deconta lejer naveta profesorilor timp de 10 ani.
Mai mult decât atât, după ce instanța a dat câștig de cauză profesorilor navetiși, primarul Chiriță a revenit anul acesta în CL cu o nouă propunere aberantă pe același subiect. Văzând că prima sa încercare de a-i umili pe profesori nu i-a reușit, a venit cu altă manevră prin care să îi determine pe dascăli să renunțe la navetă, pentru că el nu are nevoie în Ianca de tineri școliți, care să îi înțeleagă manevrele și să îl tragă la răspundere. Noua hotărâre de CL îi vizează strict pe profesorii navetiști care au pe ruta de deplasare către școală mijloc de transport feroviar. Practic, profesorii sunt obligați să folosească trenul pentru a veni la Ianca, în caz contrar naveta cu alt mijloc de transport le va fi decontată la prețul de 150 lei/lună.
Și această a doua hotărâre aberantă de CL Ianca a fost atacată în instanță de Prefectura Brăila, termenul de judecată fiind 20 septembrie 2022.
Domnule Chiriță, înțeleg că sunteți nostalgic după perioada comunistă, când CFR-iștii erau considerați o a doua armată a țării, dar vă reamintesc că au trecut mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului! Și, pentru ca umilința profesorilor să fie maximă, de la gară și până la liceul «din deal», aflat la 2 km, nu există niciun autobuz.
Cu toate aceste umilințe, lipsuri și piedici în educație puse de primarul Chiriță, școlile din Ianca reușesc să mențină ridicată ștacheta performanței. Cea mai mare medie de admitere la liceu de anul acesta, din județul Brăila, îi aparține unei eleve din Ianca, Cătălina Pruteanu, care a absolvit gimnaziul cu media 10, la Liceul «Nicolea Oncescu», iar la Evaluarea Națională a obținut 10 la Matematică și 9,85 la Limba română. Deși putea intra la orice liceu din Brăila, Cătălina a ales să își continue studiile la Liceul «Constantin Angelescu» din Ianca, situat în topul liceelor din județ. Pentru performanța sa, Cătălina nu a primit nici măcar un buchet de flori din partea Primăriei Ianca.
Domnule primar, câtă ipocrizie, aroganță și dispreț față de lege și față de nevoile oamenilor mai sunt nevoiți să suporte locuitorii orașului Ianca?
Mi-ați transmis public, luna trecută, să îmi văd de treaba mea la Prefectură. Exact asta fac, îmi văd fix de treaba mea, care înseamnă să veghez la respectarea legii și să iau atitudine atunci când dvs o încălcați cu bună știință!”.