Subprefectul Boboc (PNL): Lucrările de modernizare la Casa de Cultură din Ianca vor costa 49 miliarde lei vechi. Cu banii aceștia aduceam Casa Poporului pe rulmenți în Ianca! În plus, nocturna de la stadionul din Plopu a costat 2,1 miliarde lei vechi

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc, este mulțumit că semnalele de alarmă trase de el cu privire la unele probleme din orașul Ianca „au dat roade”.

Boboc declară într-un comunicat dat publicității că „văzând că nu mai poate sfida realitatea cu replici mincinoase” pe care le dă la neregulile semnalte de subprefect, primarul localității, Fănel George Chiriță „nu a mai avut încotro și s-a apucat de treabă după 18 ani de acomodare cu funcția: „Eu sunt un om corect, motiv pentru care, pe această cale, țin să-i mulțumesc că face și un pic de administrație, după atâta figurație! Știu că unele lucruri sunt făcute ca să îmi închidă gura, dar e bine și așa! În sfârșit, se mișcă ceva și în Ianca! Să le luăm pe rând.

1.Pentru prima dată de la înființare, Piața Ianca a intrat în legalitate și a fost dotată cu cântar de control! Au fost cumpărate tarabe noi, chiar dacă licitația era fixată, așa cum spuneam, pe 31 iunie 2021, o dată inexistentă în calendar! Când există voință, datele din calendar rămân doar niște cifre! A fost trasă apă în piață și au fost puși până și robineți la cișmele. Astăzi avem, în sfârșit, un comeț civilizat în Piața Ianca!

2.O altă victorie este reprezentată de faptul că, pentru prima dată în ultimii 16 ani, s-a reușit premierea unui elev care a obținut Premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Religie. Motivul pentru care ani de zile nu le-au fost recompensate meritele elevilor din Ianca a fost acela că nu s-a putut modifica o amărâtă de hotărâre de Consiliul Local.

Cum rămâne, totuși, cu eleva care a obținut cea mai mare medie de admitere la liceu de anul acesta și care a ales să își continue studiile într-un liceu tot din Ianca? Înțeleg că pentru ea nu s-a găsit o soluție financiară, dar măcar un buchet de flori și o diplomă nu credeți că i se puteau oferi?

3.Au început lucrările de modernizare la Casa de Cultură și la Parcul din Ianca! Un lucru bun, dar bucuria ne cam dispare de pe față, când aflăm cât ne vor costa aceste lucrări. Ca să pară mai puțini bani, ele au fost împărțite pe două loturi, dar sumele tot exagerate sunt. Știu că v-a fost jenă să treceți suma pe panoul aferent lucrării, dar o voi scrie eu aici – costul total al lucrării este 2,1 milioane de euro (103 miliarde lei vechi). Lotul 1, care cuprinde Casa de Cultură, are prevăzute 4,9 milioane lei (49 miliarde lei vechi). Cu banii aceștia aduceam Casa Poporului pe rulmenți în Ianca! Lotul 2 cuprinde Parcul din orașul Ianca, plus câteva parcări și străzi din jur, iar valoarea totală a lucrării este de 5,4 milioane lei (54 miliarde lei vechi).

4.Un alt punct sensibil atins de mine se referă la aprovizionarea școlilor cu lemne de foc pentru iarnă. Spuneam luna trecută că Primăria poate găsi o soluție mult mai ieftină la această problemă, având în vedere că deține 120 ha pădure, de unde pot fi tăiați lejer 60 mc de lemne, cât însemnă necesarul pentru școli. Zilele trecute am văzut că au fost aduși în curtea Grădiniței din Perișoru mai mulți copaci doborâți de furtună. Deci se poate să ducem și lemne gratis la școli!

5.Chiar dacă ați luat în râs propunerea făcută de mine în campanie electorală, remarc cu mulțumire că v-ați apucat să construiți o capelă la biserica din Plopu. În orașul Ianca, în anul de grație 2022, morții se țin încă la parterul unui bloc. Vom intra în istorie cu această batjocură. Sunt convins că, dacă se țineau la parterul Primăriei, s-ar fi găsit soluții pentru construirea unei case mortuare.

6.În sfârșit, ați făcut curățenie în Cimitirul Eroilor, neîngrijit de ani de zile. Un minim gest de respect pentru eroii neamului, care merită notat. Am văzut că ați strâns gunoiul și din preajma cimitirelor din Plopu și Perișoru. Îndrăzniți să pășiți și în interiorul acestor cimitire și să scoateți la lumină mormintele sufocate de bălării și gunoaie. Continuați apoi cu cimitirele din Oprișenești, Berlescu (satul dvs. natal), Târlele Filiului și Ianca-Sărățeni.

7.Victorie! Mai de rușine, mai de obligație, ați pus Tricolor pe sediul Primăriei Ianca! Pe sediul PSD Ianca însă, vântul flutură a pagubă, cam cât înseamnă amenda pentru nearborarea drapelului național!

Restanțe:

1.Nu ați reușit să mutați grădinița din Ianca, așa cum ați promis, ca atare copiii au început anul școlar tot în acel spațiu impropriu, fără aviz ISU!

2.Ați rămas dator cu o sală de sport pentru elevii claselor I-VIII de la școala Sărățeni, care fac acum online Educația fizică, după ce ați închiriat spațiul respectiv unui after school privat!

3.Rezolvați urgent problema lipsei trecerilor de pietoni din preajma școlilor, că a început anul școlar!

4.Ați rămas dator cu Zilele Orașului Ianca, sărbătoare pe care anul acesta ați sărit-o, pe motiv că nu aveți bani. Vă reamintesc că în fondul de rezervă al Primăriei mai sunt încă 71 miliarde lei vechi!

5.Site-ul Primăriei Ianca există, e drept, dar nu a mai fost actualizat de mult. Transparența decizională este cam opacă atunci când vine vorba despre salarii, facturi, contracte!

6.Deși în urmă cu 3-4 luni, consilierii au votat ca ședințele de Consiliul Local să fie transmise online, vă reamintesc că acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi!

7.Ați rămas dator cu asfaltarea a cel puțin cinci străzi din Ianca, plus de terminat strada Morii, unde băieții s-au plictisit și au lăsat neasfaltat capătul străzii. Și în Plopu mai e o stradă care așteaptă asfaltul!

8.Încă nu ați dat curs propunerii noastre de montare de GPS-uri pe mașinile Primăriei. Să le așteptăm pe cele electrice, că la acelea nu se poate fura curent?

9.Înțeleg că așteptați sosirea autobuzelor electrice, dar vă reamintesc că ele nu prea vor avea pe unde să circule și nici stații în care să oprească!

10.Ce faceți cu câinii vagabonzi și când ne vom simți în siguranță în Ianca?

11.Încă nu ați rezolvat problema racordării la gaze! Vom găsi promisiunea și pe următorul pliant electoral din 2024? Locurile de muncă vor fi pe același pliant?

12.Mare grijă la plăți, că nu aveți contabil șef și nici auditori, iar DNA-ul știe deja drumul către Primăria Ianca!

13.Am lăsat la urmă tichia de mărgăritar – nocturna făcută pe stadionul din Plopu, care a costat 2,1 miliarde lei vechi. Chiar era o urgență această nocturnă, în condițiile în care mai avem străzi în întuneric și oamenii dau în gropi când pleacă dimineața la muncă?”.