„Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”
În contextul Zilei Internaționale pentru Nonviolență în școală, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, au demarat astăzi, 30 ianuarie, Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.
Campania se înscrie în demersul inițiat la nivel național de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Siguranța Școlară și Ministerul Educației și presupune ca în perioada ianuarie – martie 2024 să se realizeze o serie de activități în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, precum și un concurs cu tema ”Siguranța Școlară”, în perioada ianuarie – martie 2024.
Concursul se adresează elevilor claselor VI-VIII din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brăila și constă în realizarea unui Logo și a unui slogan pe tema ”Siguranța școlară”. Acesta are trei etape, prima fiind faza locală: la nivelul fiecărei unități de învățământ lucrările realizate au fost afișate în loc accesibil, iar pe baza voturilor elevilor au fost desemnate 3 lucrări câștigătoare, care vor participa la faza județeană.
La nivel județean va fi constituit o comisie de evaluare formată din 2 polițiști, un reprezentant al I.S.J. Brăila, câte un reprezentant al unităților de învățământ participante, un reprezentant al Consiliului Județean al Elevilor și un reprezentant al părinților. Comisia județeană va juriza lucrările, iar primele trei, cele mai bune dintre acestea, vor fi transmise Direcției de Siguranță Școlară, pentru a participa la faza națională.
În ceea ce privește activitățile informativ –preventive în cadrul campaniei „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, acestea vor consta în:
-Organizarea unor întâlniri cu profesorii diriginți ai claselor VI-VIII și cu profesorii de tehnologia informațiilor și a comunicațiilor;
-Desfășurarea activităților de informare și prevenire cu elevii claselor VI-VIII din 5 unități de învățământ din județul Brăila;
-Organizarea unor ședințe cu părinții claselor VI-VIII și cu consilierul școlar din 5 unități de învățământ, pentru informarea acestora cu privire la comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii la școală, acasă sau pe stradă;
– Mediatizarea activităților desfășurate în cadrul campaniei;
– Evaluarea activităților desfășurate în cadrul campaniei.
Campania de înscrie în cadrul Planului Național Cadru de Acțiune pentru Siguranța Școlară și urmărește creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor, precum și creșterea gradului de informare a părinților asupra comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși minorii.