Una se proiectează și alta se construiește: cum arată și ce dotări are „amfiteatrul” Spitalului Clinic Județean Brăila, retrogradat la statutul de „sală de ședințe”, pentru care s-au cheltuit peste 13 miliarde lei vechi

„Eu consider că a meritat orice investiție, pentru că este în primul rând în beneficiul personalului medical și al studenților” – este răspunsul pe care ni l-a dat astăzi managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, dr. Delia Râșnoveanu, când am întrebat-o dacă a meritat investiția de peste 13 miliarde lei vechi pentru realizarea a ceea ce a fost proiectat inițial ca un amfiteatru cu dotări multiple și moderne și care a sfârșit a fi o sală de ședințe sau poate mai corect spus, o sală de conferințe, cu dotări obișnuite pentru orice sală de acest tip.

Dr. Râșnoveanu ne-a arătat astăzi cum arată această sală care, după cum ne-a spus ea, a fost folosită pentru prima dată săptămâna trecută, când a găzduit o parte din lucrările Conferinței regionale Zilele medicale „Dunărea de Jos”. Asta în condițiile în care lucrările au început în 2015 și conform contractului ar fi trebuit încheiate în 2016…

La demararea proiectului, fostul președinte CJ Gheorghe Bunea Stancu declara că acesta va fi „un amfiteatru dotat cu aparatură care să permită transmiterea de imagini în direct din sălile de operație, cu cabine de traducere simultană, cu transmiterea traducerii la casca wireless, pentru participarea la congrese internaționale de medicină și care va oferi studenților Facultății de Medicină, lectorilor sau delegațiilor de medici străini posibilitatea să asiste la operații de maximă complexitate, fără să fie prezenți în blocul operator”.

Pe parcurs lucrurile s-au schimbat și mărețul amfiteatru a devenit „o sală de ședințe unde se vor ține rapoarte de gardă, întâlniri ale medicilor, întâlniri ale asistenților” – declarație a actualului președinte CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Valoarea inițială a proiectului a fost de 1,334 milioane lei (13, 3 miliarde lei vechi), cu tot cu TVA. După ce au început lucrările s-a descoperit că proiectul a fost conceput fără a include racordarea la utilități, așa că a fost nevoie de alți bani (412.471 lei din bugetul județean), alt proiect, alte lucrări, ca să se rezolve și această problemă.

Ca să fie clar, a fost vorba despre reabilitarea și modernizarea unei clădiri deja existente, nu despre o clădire nouă, ridicată de la zero.

Potrivit proiectul inițial, amfiteatrul urma să aibă are o suprafață utilă de 440,84 mp și să dispună de 120 de locuri. Pe lângă amfiteatrul propriu-zis, proiectul mai includea și spații anexe: sală de primire, garderobă, grupuri sanitare pentru studenți și respectiv pentru profesori/ lectori și o mică bucătărie.

Rezultatul este o sală care are spații prevăzute pentru cabinele traducătorilor, un hol încăpător, niște toalete destul de înghesuite și două camere în care va fi amenajată o bibliotecă medicală. În loc de garderobă s-au cumpărat niște cuiere și în loc de bucătărie sunt niște prize, pentru cafetiere. Clădirea are centrală termică proprie.

Astăzi am întrebat-o din nou pe managerul Râșnoveanu pentru ce va fi folosită această sală. Aceasta ne-a declarat: „În primul rând pentru studiu, pentru conferințe. Dacă vom reuși într-o perioadă ulterioară să conectăm și camera video de la sala de operație, să putem să transmitem în direct pentru studenți intervențiile operatorii; deocamdată o folosim pentru ședințe și pentru conferințe, acolo unde este nevoie”.

Cât despre varianta de a se ține  rapoartele de gardă în acest spațiu – care este în fundul curții, destul de departe de clădirea principală a Spitalului Județean -, managerul a spus: „Nu, rapoartele de gardă se țin pe secție, nu se pot ține într-un spațiu separat. Numai pentru întâlniri mai mari”.

Întrebată de ce a durat atât de mult până s-a dat în folosință sala amintită, Râșnoveanu a explicat: „A durat foarte mult partea de utilități, care a trebuit să fie făcută de noi, de când am preluat clădirea și apoi dotarea cu mobilier. Clădirea propriu-zisă a fost finalizată înainte de anul 2017, când am venit eu”.

Ea a mai precizat că are în vedere și o posibilă închiriere a sălii de conferințe, însă este necesar să fie făcută mai întâi o evaluare, pentru a se stabili nivelul chiriei ce poate fi percepută și apoi, Consiliul Județean să aprobe un proiect de hotărâre în acest sens.