Fiindcă n-au curaj să se întâlnească în conferințe de presă cu anumiți ziariști și să răspundă întrebărilor legate de cheltuirea banilor publici, primarul Marian Dragomir și președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, preferă să încalce legea. Vulturii de pe facebook se ascund în cuibar în viața reală…

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), nu intenționează să organizeze conferințe de presă lunar, așa cum cere Legea 544/ 2001, ci preferă să-i dea o interpretare personală a acestei prevederi legale. Mai exact, Dragomir consideră că este la latitudinea lui să evalueze transparența de care dă dovadă în activitate, în general și în relația cu presa, în special, așa că a ales varianta „transparenței selective” și nu consideră că este cazul să se întâlnească lunar cu ziariștii într-o conferință de presă, unde aceștia pot să-i pună întrebări, iar dacă răspunsul său este evaziv sau incomplet, pot să continue cu întrebările și să primească niște răspunsuri clare pe loc.

Nu, e mai convenabil ca ziariștii să-i trimită întrebările în scris, Primăria să dea un răspuns după cum îi convine după niște zile (cel mult 30 de zile, spune legea, dar e aceeași lege care spune că primarul trebuie să organizeze lunar conferințe de presă, deci e clar despre ce discutăm…), iar dacă răspunsul este incomplet, mai solicităm informații în scris și mai vede el când ne trimite un alt răspuns, la fel de incomplet.

Articolului 41 din Legea 544/2001, spune:

„(1) Autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public.

(2) În cadrul conferințelor de presă autoritățile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informații de interes public”.

Ca urmare a faptului că ne confruntăm de mai mult timp cu probleme în a obține informații de interes public de la președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) și primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir (PSD) și a faptului că aceștia nu mai organizează conferințe de presă – cu excepția conferințelor de presă pe care Primăria este obligată să le organizeze la finalul oricărui proiect european -, un număr de trei ziariști brăileni am decis să le solicităm celor doi, printr-o adresă oficială, să respecte prevederile Legii 544/2001 care vizează acest aspect.

Mihaela Dan, reprezentant al MD Press, Gina Bahor, corespondent Radio România Actualități și Cristian Boală, reprezentant al ProBrăila, am depus în data de 31 iulie la Consiliul Județean și la Primăria Brăila câte o solicitare de forma:

Răspunsul de la Primărie a venit pe 30 august și spune, în esență, că Dragomir nu are de gând să organizeze conferințe de presă lunare, așa cum prevede legea.

Redăm mai jos răspunsul integral:

Primăria Municipiului Brăila a organizat și va mai organiza conferințe de presă pentru prezentarea unor subiecte de interes public, proiecte finalizate, etc. La ultima conferință de presă la care ați fost invitați, în data de 07.07.2023, nu ați participat. Conferința de presă a avut loc cu reprezentanți ai altor publicații locale.

În ceea ce privește comunicarea cu cetățenii, pe subiecte de interes public și nu numai, primarul Municipiului Brăila a publicat pe rețelele de socializare, respectiv pe pagina proprie de Facebook, dar și pe pagina oficială a Primăriei Municipiului Brăila, numeroase informații care au fost preluate de presa locală, inclusiv de publicațiile dvs.

Mai mult decât atât, reacțiile numeroase ale cetățenilor, contabilizate în mii de aprecieri, comentarii și distribuiri, arată că informațiile au ajuns în spațiul public și scopul informării publicului a fost atins.

Primăria Municipiului Brăila are un grup de whatsapp cu reprezentanții presei, lucru pe care îl cunoașteți, unde comunicăm aspecte legate de activitățile institutiei și unde opțiunea ”Doar adminii pot trimite mesaje” nu este activată și chiar dvs ați pus întrebări și primit răspunsuri pe acest grup.

Chiar și declarațiile pentru presa centrală ale primarului Municipiului Brăila, pe subiecte de interes public care vizau activitatea Primăriei Municipiului Brăila, sunt încă o dovadă a faptului că niciun moment dialogul între administrația locală și mass media nu a fost blocat. Menționez că unele declarații erau inclusiv pe tema unor aspecte negative din Municipiul Brăila.

În același timp, primarul Municipiului Brăila a răspuns de fiecare dată la apelurile telefonice sau mesajele dvs oricând ați avut orice fel de întrebări legate de subiecte de interes public.

În contextul celor prezentate, Primăria Municipiului Brăila și primarul Municipiului Brăila au dovedit întotdeauna toată deschiderea către reprezentanții presei, în spiritul promovării libertății presei, fără nicio decizie care să avantajeze Primăria Municipiului Brăila, așa cum lăsați să se înteleagă, în sensul îngrădirii accesului la informații de interes public sau la adresarea unor întrebări, chiar și incomode, pentru o anumită parte a presei locale.

Modalitățile prin care aveți acces la informații de interes public sau vă puteți îndeplini profesia și, inclusiv, să puneți întrebări, modalități expuse mai sus, sunt accesibile oricărui jurnalist, indiferent dacă în activitatea sa editorială a criticat sau nu Primăria Municipiului Brăila sau primarul.

În încheiere, exact în ziua în care ați depus prezenta adresă, respectiv 31.07.2023, chiar dumneavoastră, ca reprezentanți ai unor publicații locale, mi-ați pus întrebări pe un subiect de interes public, la care ați primit răspuns. Este vorba de declarațiile oferite înaintea sedinței Consiliului Local Municipal, la care au participat toți reprezentanții mass-media, fără discriminare între jurnaliști, unde, după cum am menționat anterior, chiar dumneavoastra ați pus  «întrebări spontane» pe un subiect de interes public, «indiferent că acesta este sau nu pe placul administrației locale»

Astfel, în spiritul celor expuse mai sus, este fără echivoc că nu există o comunicare unidirecțională prin care să se promoveze Primăria Municipiului Brăila”.

Să le luăm pe rând:

1.Cea mai recentă conferință de presă, la care face referire edilul șef în răspunsul pe care ni l-a transmis, nu a avut loc pe data de 7.07.2023, ci pe 6.07.2023 și a fost programată în timp ce avea loc inaugurarea podului peste Dunăre de la Brăila, motiv pentru care cea mai mare parte a ziariștilor invitați nu au onorat invitația la conferința de presă, ci au preferat să fie prezenți la inaugurarea podului, fiind evident pentru oricine care dintre cele două evenimente era mai important.

De altfel, primarul însuși nu a fost prezent la acea conferință de presă, dat fiind că și el a ales să participe la festivitatea de inaugurare a podului peste Dunăre.

2.Conferința de presă amintită era una pe care Primăria era obligată să o organizeze, dat fiind că viza prezentarea unui proiect european ajuns la final. Pentru acest proiect – ca și pentru orice alt proiect european – exista prevăzut un buget de publicitate, deci s-au plătit bani pentru a se face publicitate în presa locală. Niciunul dintre cei trei ziariști mai sus menționați nu a fost printre cei care au încasat bani pentru a se face publicitate acelui proiect sau oricărui alt proiect european al Primăriei. Asta nu ne-a împiedicat pe niciunul dintre noi să fim prezenți la conferințele de presă organizate la finalizarea altor proiecte europene.

3.Legea nu impune ziariștilor să vină la conferințele de presă organizate de Primărie, ci impune doar ca Primăria să organizeze astfel de conferințe de presă periodic. Ca atare, domnule primar, nu ne cereți dvs socoteală cu privire la participarea noastră la conferințele de presă! Dacă aveți impresia că puteți să vă jucați cu noi așa cum o faceți cu unii consilieri municipali care nu au sânge în instalație, sunteți într-o eroare. Deocamdată dvs, care vă dați vultur pe facebook, sunteți cel care n-are curaj să se întâlnească față în față cu noi lunar într-o conferință de presă, nu noi suntem cei cărora le lipsește curajul sau replica.

4.În ceea ce privește faptul că dați răspunsuri ziariștilor atunci când sunteți întrebat de chestiuni de interes public, toți cei trei ziariști am fost de față când ați fost întrebat de cel puțin unul dintre noi despre diverse subiecte de interes public (dăm doar două exemple: *blocarea lucrărilor în Piața Traian, la numai câteva zile după ce acestea fuseseră demarate; *motivul pentru care Primăria, în calitate de proprietar, nu a pus bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, unde învățau sute de copii, deși se știa de ani de zile că acesta este încadrat în clasa de risc seismic 1) și ați refuzat să răspundeți.

5.Referitor la faptul că în chiar ziua în care a fost depusă solicitarea noastră privind organizarea periodică a unor conferințe de presă, dvs ați răspuns întrebărilor „spontane” ale unor ziariști, inclusiv ale noastre, da, este adevărat. Ați făcut acest lucru, dat fiind că în fața sediului CUP Dunărea, unde se desfășura ședința CLM Brăila, a avut loc o acțiune de protest a copiilor de la clubul Cuza Pirates, la fața locului au venit numeroși corespondenți ai televiziunilor centrale, iar dvs încă nu vă permiteți să-i tratați și pe aceștia cum ne tratați pe noi, cei care îndrăznim să vă criticăm. Ca atare, la grămadă cu corespondenții televiziunilor centrale, am beneficiat și noi de „bunăvoința” dvs în a răspunde unor întrebări ale presei. Dacă nu erau televiziunile centrale suntem siguri că nu ați fi răspuns întrebărilor legate de acel protest.

În ceea ce-l privește pe președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), acesta nu ne-a onorat cu vreun răspuns până astăzi. Am înțeles, domnule președinte, că răspunsul este „Sictir!”, dar știm că aveți probleme mult mai serioase cu scaunul în această perioadă și înțelegem că sunteți în vrie. Rezolvați-vă problemele de la partid, că dacă nu le rezolvați pe alea, oricum nu mai avem de ce să vă punem prea multe întrebări!

Atunci când am făcut acest demers, niciunul dintre noi nu ne-am făcut iluzii că vreunul dintre cei doi șefi ai administrației brăilene va respecta legea și va începe să organizeze conferințe de presă lunare. Știam că nu au curaj să facă asta, fiindcă amândoi știu că sunt atât de multe întrebări delicate rămase fără răspuns, încât sigur n-o să iasă bine dacă sunt fața în față cu unii dintre noi și trebuie să dea răspunsuri clare. Știm că e mai complicat să spună „Nu comentez” la o mulțime de întrebări delicate, într-o conferință de presă în care sunt filmați, decât să răspundă „nu comentez” la telefon sau pe whatsapp.

Am vrut doar să demonstrăm public că cei doi social-democrați nu înțeleg că atunci când conduci o instituție publică nu ești vătaf pe moșia proprie, ci ai datoria legală să dai răspunsuri cu privire la modul în care gestionezi activitatea instituției respective și banii publici, precum și cu privire la deciziile pe care le iei, care afectează cetățenii.

În plus, am vrut să se vadă:

1.că „vulturul” se dă mare și tare pe Facebook, dar când e vorba să stea fața în față cu toată presa – nu doar cu cea care-i este favorabilă – și să răspundă întrebărilor legate de cheltuierea banilor publici și de modul în care gestionează activitățile și proiectele de interes comunitar, e pasăre de curte și se ascunde în cuibar.

2.că președintele CJ și în același timp președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac, care a investit 1 miliard de lei vechi în obligațiuni ale unei case de pariuri, se dă mare și tare la partid, își umilește colegele primărițe și-și jignește colegii primari care tac și înghit, dar nu are curajul să se întâlnească în conferințe de presă cu ziariștii care nu tac și nu înghit.

În caz că vă faceți curaj, suntem aici, vulturașilor!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns