Întorsătură neașteptată, după încheierea controalelor la centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, cu dizabilități și copii din Brăila: prefectul Timofei va cere azi miniștrilor de resort să trimită Corpul de Control la instituțiile care au făcut verificările în centre. Motivul: „Se constată o superficialitate a actului de control”

După ce zilele trecute au fost efectuate controale mixte la centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, cu dizabilități și copii din județul Brăila, prefectul Iulian Timofei, consideră că se impune și verificarea activității instituțiilor care au făcut controale în acest sector.

Decizia lui Timofei vine după ce în urma unui control la un stabiliment ce funcționa fără licență în municipiu – respectiv Centrul rezidențial pentru vârstnici Casa Bunicii – Asociația Speranța 2015, care, de altfel, a fost închis -, patroana acestuia, Aura Udrea, a declarat presei că a mai fost controlată în trecut.

“Sunt nemulțumit de modul în care s-a desfășurat actul de control, deoarece am sesizat neconcordanțe în raportările către Instituția Prefectului (întârzieri în raportări, procese verbale având concluzii diferite de la o instituție la alta pe același obiectiv verificat, atât în ceea ce privește numărul de beneficiari, cât și gravitatea abaterilor constatate). Ca o concluzie generală, se constată o superficialitate a actului de control.

În altă ordine de idei, îmi vine greu să cred că nu se știa de existența acelui centru rezidențial care își desfășura activitatea fără licență și autorizație, mai ales că unul dintre reprezentanții fundației sub umbrela căreia funcționa a declarat public că a avut controale de la structurile locale, încă din luna ianuarie anul curent.

Acestea sunt principalele motive pentru care m-am hotărât să mă adresez miniștrilor de resort, mai precis ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu și ministrul sănătății Alexandru Rafila, precum și Guvernului României, cu rugămintea să trimită Corpul de control pentru verificări la instituțiile deconcentrate care au participat efectiv la acțiunile privind centrele rezidențiale.

Am spus de la bun început că nu voi arăta nici un fel de îngăduință față de abateri de la legislație: cine a greșit, să plătească! Inclusiv cu funcția! Solicit miniștrilor de resort ca, în cazul în care aspectele semnalate de Instituția Prefectului se confirmă, să-i demită pe șefii instituțiilor deconcentrate cu probleme”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI.