Peste 6.500 de brăileni încadrați la grupe de risc au făcut vaccinul antigripal în perioada septembrie – octombrie

Peste 6.500 de persoane încadrate la grupe de risc au făcut vaccinul antigripal la nivelul județului Brăila în perioada 1 septembrie – 23 octombrie. Numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care s-au vaccinat a fost aproximativ dublu, comparativ cu numărul persoanelor cu vârste între 19 și 65 de ani care au făcut acest lucru.

Informațiile au fost furnizate într-o informare prezentată de Direcția de Sănătate Publică, pe tema asigurării necesarului de vaccinuri antigripale.

Vaccinarea antigripală sezonieră este efectuată prin cabinetele medicilor de familie și în farmaciile comunitare aprobate de catre Ministerul Sănătății. Potrivit documentului amintit, în prezent, la nivelul judetului Brăila funcționează 130 de furnizori de servicii medicale – medicină de familie si 8 farmacii comunitare care asigura vaccinarea antigripală.

Începând cu luna septembrie, vaccinul gripal a fost prescris de către medicii de familie pentru grupele populaționale la risc, stabilite prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 3120/2023.

Segmentul populațional care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% pentru vaccinarea împotriva gripei este format din persoanele cu vârste între 45 și 65 de ani, fără boli cronice;

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% pentru vaccinarea împotriva gripei sunt următoarele:

-copii cu vârsta între 6 luni și 19 ani;

-gravide;

-persoane cu vârsta între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice; boli respiratorii cronice; boli renale cronice; boli hepatice cronice; boli neurologice cronice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformații congenitale; obezitate; asplenie; persoane cu infecție HIV/SIDA; terapie imunosupresoare; transplant; imunosupresie congenitală;

*persoane cu vârsta de peste 65 de ani;

*personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Precizăm că vaccinarea realizată în cabinetele de medicină de familie se decontează la un tarif de 40 lei/serviciu medical, prin Direcția de Sănătate Publică.