Protest spontan și la Direcția de Sănătate Publică Brăila: angajații au întrerupt azi activitatea pentru două ore

Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila au ieșit astăzi în fața instituției, într-un protest spontan, cu întreruperea activității între orele 10.00 – 12.00, solicitând majorări salariale.

Directorul executiv DSP Brăila, dr. Gabriel Ciochină, informează printr-un comunicat dat publicității că salariații solicită acordarea salariului și a celorlalte drepturi salariale la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului: „Ca urmare a finalizării printr-o decizie favorabilă a protestelor personalului caselor de asigurări de sănătate județene, respectiv aprobarea acordării salariului și a celorlalte drepturi salariale la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului și având în vedere respingerea propunerii de a se aplica tratament egal între personalul caselor de asigurări de sănătate județene și cel al direcțiilor de sănătate publică județene, vă informăm că și angajații DSP Brăila au decis să ceară acordarea salariului și a celorlalte drepturi salariale la nivelul maxim în plata aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. Revendicările sunt în primul rând de natura salarială și vizează discrepanțele care sunt în sistemul de sănătate, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că personalul instituției noastre a fost în prima linie în perioada pandemiei COVID-19, activitățile desfășurându-se cu deficit major de personal și în prezent, la procedurile de concurs demarate pentru ocuparea posturilor vacante nefiind depuse dosare de înscriere.

Totodată, avem în vedere și faptul că prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 veniturile nete, în principal pentru funcționarii publici, au însemnat scăderi în procente de la cca. 10% până la 50%, intervențiile salariale ulterioare conducând la păstrarea inegalităților salariale de la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene în raport atât cu proprii angajați, cât și cu personalul din sistemul de sănătate publică.

Creșterea inflației, accentuată din anul 2022, pune o presiune majoră pe puterea de cumpărare a salariaților, neexistând în acest sens nicio corelație a salariului vs. inflație”.