Premierul Marcel Ciolacu, la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila: „Este un prim pilon la un proiect fundamental al statului român – acela de a fi un actor cheie în procesul de reconstrucție a Ucrainei”

„Podul suspendat peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea este un proiect început de prietenul meu, fost premier, azi europarlamentar, Mihai Tudose și accelerat la maximum de alt prieten, tot fost premier, azi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acest pod devine azi un proiect reușit al României” – este declarația făcută astăzi de premierul Marcel Ciolacu.

Primul ministru a participat la inaugurarea podului peste Dunăre, cel mai complex și mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989: „Sunt onorat că celebrăm astăzi munca serioasă și de bună calitate. Prin inaugurarea acestui pod spectaculos, România transmite Europei și lumii întregi un mesaj clar: «Vrem, știm și mai ales putem să ne construim destinul ca o națiune europeană puternică și mândră».

Podul suspendat pe care ne aflăm este un exemplu în multe privințe.

Este un exemplu al muncii în echipă, al cooperării internaționale într-o lume modernă și plină de provocări. Un consorțiu italo-japonez a lucrat cot la cot cu zeci de subcontractori români. Firmele noastre au participat cu sute de oameni și mii de mașini, utilaje, macarale și tehnologie diversificată.

Este și un model de investiție publică majoră, cu un uriaș efect multiplicator. Cele 500 de milioane de euro investite în pod s-au întors în mare parte în economia românească, mai ales în această regiune. Beneficiare sunt familiile a mii de angajați de la companii din județe precum Brăila, Tulcea și Galați, care au lucrat și lucrează încă la finalizarea întregului obiectiv. Acești bani alimentează de 4 ani economia locală. Acești bani au însemnat cu siguranță zeci de mii de vise transformate în realitate în viața de zi cu zi a unor copii, a unor părinți și chiar a unor bunici.

Este însă în egală măsură un simbol al patriotismului economic pe care l-am pus la baza programului de guvernare.

Deschiderea acestui pod aduce o serie de beneficii importante pentru întreaga zonă. Cel mai clar și direct este economia de timp și de carburant pentru transporturile rutiere, adică posibilitatea ca transportatorii români să poată fi mai competitivi.

Pe termen lung se prefigurează o mult mai intensă activitate în Zona Liberă Brăila, care deja începe să ia avânt, prin investiții importante, iar asta înseamnă apariția de noi locuri de muncă, adică un plus de dezvoltare economică și prosperitate.

Este o legătură esențială între sud-estul României și Tulcea, respectiv Delta Dunării. Va crește considerabil și numărul turiștilor care pot ajunge acum în Delta Dunării fără a mai apela la varianta bacului.

Dar este și un prim pilon la un proiect fundamental al statului român: acela de a fi un actor cheie în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

În următorul an și jumătate, sper – mai ales acum, când am strâns aici, la pod, atât de mulți demnitari -, văzând amploarea acestui proiect, sper să vedem și latura mai puțin de mândrie: faptul că astfel de obiective s-au realizat mult prea puțin față de așteptările cetățenilor. De aceea, sper să conduc Guvernul care construiește”.