Problema nu este Adrian Manole. Problema este că pentru unii (HC Dunărea Brăila) administrația locală PSD este mumă, iar pentru alții (celelalte sporturi locale) este ciumă. Ciumă roșie

Mă scârbește manipularea ieftină pe care o practică președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), când este vorba despre HC Dunărea.

Pe de o parte, încearcă să-și asocieze imaginea proprie și imaginea PSD Brăila cu sucesele dintr-un moment sau altul ale HC Dunărea. Pe de altă parte, îl tot acuză pe liberalul Alexandru Popa că politizează lucrurile când e vorba de HC Dunărea și că „murdărește handbalul brăilean”, când acesta acuză finanțarea preferențială pe criterii politice a clubului amintit, în condițiile în care Chiriac și PSD-iștii lui practică de ani de zile discriminarea în finanțarea sportului local.

Nu mă pricep la sport. Cunosc câțiva dintre oamenii care au activat sau activează și prezent în acest domeniu la nivel local și care au organizat cu diferite ocazii conferințe de presă, dar asta e tot. Așadar, vorbesc din afara fenomenului sportiv.

Îl cunosc personal pe Adrian Manole, președintele HC Dunărea. Nu ne tragem de șireturi, dar am (sau aveam înainte să public declarațiile făcute de liberali despre finanțarea preferențială a HC Dunărea, că acum nu știu care mai este poziția lui față de mine) o relație amicală cu el. Îl apreciez ca om, știu că pune inimă în ceea ce face la HC Dunărea, nu am cunoștință de „golăneli” (ca să folosesc termenul folosit de eruditul Iulian Chiriac) financiare pe care le-ar fi făcut Manole la club, nu am auzit să fi făcut chestii dubioase de când este președinte la HC Dunărea. La acest moment, cu informațiile pe care le am despre el și la modul la care am interacționat până acum, pot spune că Adrian Manole este un om pe care îl apreciez.

De asemenea, din informațiile mele, nu a fost vorba despre faptul că Mihai Tudose l-ar fi impus la conducerea clubului HC Dunărea sau măcar că l-ar fi recomandat pentru această funcție. Din ce știu eu, Mihai Tudose nu a avut nimic de-a face cu preluarea conducerii HC Dunărea de către Adrian Manole. Tot din ce știu eu, când a aflat că Adrian Manole este interesat să preia acea funcție, Mihai Tudose l-a avertizat pe acesta că inevitabil, relația  lor va ajunge subiect de discuții în lupta politică și că va fi atacat fiindcă este ginerele său, iar Manole a fost dispus să-și asume acest lucru și a acceptat să preia funcția de președinte HC Dunărea.

Personal, sunt convinsă că Mihai Tudose nu a avut nimic de-a face cu instalarea lui Manole la conducerea HC Dunărea, dar sunt la fel de convinsă că nu valoarea lui Adrian Manole ca om i-a făcut pe anumiți PSD-iști să-l susțină în a prelua conducerea clubului, ci faptul că era ginerele lui Tudose. Mai sunt și alți oameni de valoare în Brăila, dar pe PSD-iști îi interesa în primul rând să fie cineva pe care să-l asimileze ca fiind „unul de-al lor”. Manole nu era membru PSD, dar este ginerele lui Mihai Tudose, deci lingăii au zis că împușcă doi iepuri deodată.

La toate întrebările legate de tratamentul preferențial de care beneficiază HC Dunărea, Chiriac răspunde invariabil aruncând cu noroi în cei care pun aceste întrebări și acuzându-i că aceștia „murdăresc handbalul brăilean” și politizează în scop electoral.

Chiriac justifică finanțările generoase alocate din bani publici clubului HC Dunărea prin faptul că acesta face performanță. Nu, aceasta nu este o justificare, este un efect. HC Dunărea face performanță pentru că a primit an de an fonduri importante de la bugetul local. Dacă ar fi primit aceleași finanțări generoase, cel mai probabil și alte sporturi locale ar fi făcut performanță.

Unii care se pricep la sport spun că dacă luăm în calcul rezultatele obținute de HC Dunărea la acest moment, sunt exact aceleași cu cele obținute în anul 2021, cu un buget de trei ori mai mic. Dar acesta este un alt subiect, pe care-l las spre discuție celor care chiar știu despre ce este vorba în propoziție.

Problema, din punctul meu de vedere, nu este omul Adrian Manole și nu este președintele HC Dunărea, Adrian Manole.

Problema este modul discriminatoriu în care administrația publică locală PSD împarte banii publici când e vorba despre cluburile/ asociațiile sportive locale. Problema este că pentru unii (HC Dunărea) administrația locală PSD este mumă, iar pentru alții (celelalte sporturi locale) este ciumă. Ciumă roșie.

Problema nu este că președintele HC Dunărea n-ar fi un om de valoare, care pune inimă în ceea ce face și care merită sprijinit. Problema este că și alți președinți de asociații/ cluburi sportive sunt oameni de valoare, care pun inimă în ceea ce fac și care merită sprijiniți, dar ei nu sunt, în timp ce Manole este. Problema e că în ochii celor care au putere de decizie, care dau banul public, ceea ce face diferența între Adrian Manole și restul conducătorilor de cluburi/ asociații sportive, este că el este ginerele lui Mihai Tudose și ceilalți nu sunt.

În opinia mea, nu este vina lui Adrian Manole și nu este nici vina lui Mihai Tudose, fiindcă sunt convinsă că acesta din urmă nu i-a cerut lui Chiriac să finanțeze preferențial HC Dunărea, practicând o discriminare care este strigătoare la cer.

Problema este la PSD-iștii care fac exces de zel în a direcționa către HC Dunărea sume de circa 10 ori mai mari decât către celelalte sporturi locale, ca să se dea bine pe lângă Tudose.

Problema este că slugărnicia unor PSD-iști față de cel care i-a făcut (cât de cât) mari și (părerea lor) tari este combinată cu aroganța lor în relația cu cei care stau la pixul și la semnătura lor…

Problema este că șefii administrației locale PSD sfidează pur și simplu reprezentanții celorlalte sporturi, iubitorii celorlalte sporturi și ne sfidează și pe cei care poate nu suntem mari iubitori de sport, dar care considerăm că nu e corect ca PSD-iștii să împartă banul public într-un mod flagrant discriminatoriu și să ne atace fiindcă ne permitem să punem niște întrebări legate de cheltuirea banului public.

Aroganților, știți că „sportul” nu înseamnă doar HC Dunărea, că există mult mai multe sporturi? Voi, aroganților PSD-iști, iubiți sportul, dacă dați HC Dunărea de 10 ori mai mult decât celorlalte sporturi?

Dacă e ceva care murdărește sportul brăilean în ansamblul său, nu doar handbalul, este discriminarea mizerabilă pe care o practicați când e vorba de sporturile locale!

Explicați de ce dați HC Dunărea atât de mulți bani și celelalte sporturi locale primesc atât de puțin! Explicați de ce HC Dunărea are de mai mult timp prioritate absolută în a folosi Sala Polivalentă, în timp ce restul sporturilor se zbat să găsească un spațiu cât de cât decent în care să se poată antrena!

Jucați-vă voi de-a stăpânii care au semnătura în pixul lor și vedem ce va fi când brăilenii vor avea ștampila în mâna lor!

Punem pariu că nu mai pupați un scor ca în 2020, domnule președinte PSD Iulian Chiriac? Că tot îți plac jocurile de noroc…

(sursă foto – facebook Sportul Ilustrat)