Șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu (PNL), acuză administrația locală PSD că nu a făcut nimic pentru copiii dornici să facă sport în condiții decente

„Nu mai este un secret pentru nimeni că reprezentanții administrației PSD nu sunt iubitori ai sportului de masă, dovadă că nu au realizat nimic pentru copiii dornici să facă sport în condiții decente în municipiul și județul Brăila” – este opinia inspectorului școlar general Cătălin Canciu (PNL).

Acesta aduce și argumente în sprijinul declarației sale, într-un comunicat dat publicității: „Liceul cu Program Sportiv din Brăila are nu mai puțin de 31 de ani de existență, timp în care s-a degradat de la an la an, sub ochii nepăsători ai administrației locale. Elevii, mulți dintre ei cu rezultate notabile, s-au pregătit cum au putut, în condiții improprii, într-un bazin de înot care se prăbușește sau pe un stadion de atletism scos complet din circuit. Copiii au fost nevoiți să se antreneze de cele mai multe ori pe Stadionul Municipal și el aflat în paragină, pe pista de dirt-track, o suprafață extrem de dură pentru sportivi.

La sfâșitul lunii octombrie, după atâția ani de nimic, aflăm că s-a finalizat pista de atletism din spatele bazinului descoperit, investiție realizată  cu finanțare de la Primăria Brăila, o mărgică mult prea mică pentru o administrație PSD atât de mare, așa cum se crede. Pista are 120 de metri și patru culoare, iar copiii se pot antrena acum și pentru sărituri la 100 metri garduri. Având în vedere suma derizorie plătită pentru realizarea acestei piste sintetice, de doar 16.600 de lei, ne punem întrebarea justificată: de ce le-a trebuit atât de mulți ani celor din administrația PSD să facă această investiție?!

Un exemplu de toată jena este Stadionul de Atletism, construit în anii ’70, printre puținele din țară cu opt culoare, potrivit chiar și pentru competiții internaționale, care se află în paragină de mai bine de 16 de ani, în prezent fiind mort și îngropat. Aici s-au antrenat campioni ai atletismului românesc și mondial precum Anișoara Cușmir, Adelina Gavrilă, Gina Panait, Ionuț Pungă, Doru Oprea. Pleiada de campioni scoasă de la Brăila nu a impresionat însă politicienii PSD, care au avut mereu alte priorități.

În atâția ani de când Stadionul de Atletism a devenit o groapă de gunoi, niciun senator sau deputat PSD – că doar ei au fost mereu crema – nu a fost interesat, în atâtea mandate, să rezolve litigiul acestui obiectiv sportiv. Pe scurt, terenul este al Primăriei Brăila, iar pista și vestiarele sunt în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, iar de ani de zile acest litigiu pare imposibil de rezolvat, responsabilitatea fiind pasată de la o autoritate la alta.

De râs este că, în urmă cu câțiva ani, în condițiile în care stadionul nu mai era funcțional, Ministerul Tineretului și Sportului a investit aproximativ 20 de mii de euro pentru modernizarea vestiarelor aflate chiar lângă pistă, vandalizate ulterior. În prezent, brăilenii care se plimbă prin parc văd ruinele clădirii care adăpostea vestiarele, cabinetul medical, cabinele de toaletă și de duș, totul arată ca după război. Încăperile sunt pline de gunoaie, pereții – interiori și exteriori – sunt acoperiți de graffiti, ușile și ferestrele au dispărut. Fosta pistă este acoperită de bălării și de pietre, deși la un moment dat mai mulți voluntari s-au implicat serios și au curățat spațiul de buruieni, în speranța că autoritățile locale vor fi impulsionate să facă ceva. După această curățenie făcută de voluntari, buruienile au crescut loc, unele depășind un metru înălțime, inclusiv pe terenul înconjurat de pistă, acolo unde se pregăteau aruncătorii de ciocan sau de suliță.

Primăria Brăila, în mandatele fostului primar PSD Aurel Simionescu (8 ani), dar și în mandatele actualului primar PSD Marian Dragomir (7 ani), a găsit mereu scuza lamentabilă că s-au transmis mai multe solicitări la Ministerul Tineretului și Sportului în vederea preluării pistei de atletism, dar că nu s-a primit niciun răspuns favorabil.

De multe ori, așa cum ne-am obișnuit în birocrația românească, nu este suficient să trimiți doar un document sau chiar un set de documente, trebuie să te implici mai mult, nu să trimiți hârtii doar cât să-ți acopere și să-ți scuze neputința, iar în rest să te dai victimă”.