Cătălin Boboc se bucură că „s-a făcut lumină” în scandalul „așa-zisului furt de curent”, care-l viza. Hai să facem și mai multă lumină: în acest caz s-a început urmărirea penală «in rem» (adică încă nu s-au stabilit făptuitorii) și s-a stabilit și un prejudiciu

„După 6 luni de la scandalul cu așa-zisul furt de curent, un scandal generat doar pentru a mă discredita, se face lumină! Astfel, pot și eu vorbi mai apăsat despre ce s-a întâmplat. Nu fac obiectul niciunui dosar penal și, mai mult decât atât, acel «scandal» avea un singur temei: să fiu scos din politică” – sunt declarațiile făcute la finele lunii trecute de Cătălin Boboc, fost prefect al Brăilei, fost secretar de stat, fost președinte PNL Brăila.

Boboc făcea referire la faptul că în octombrie 2022 angajații SDEE Muntenia Nord-Sucursala Brăila care făceau verificări în teren au sesizat Poliția, după ce au găsit la un imobil din strada Dianei nr. 45, proprietatea lui Cătălin Boboc, un contor care spun ei că era branșat ilegal. Ca urmare a sesizării acestora, în cauză a fost întocmit dosar penal și s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe  la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.

La acel moment, contactat telefonic de MD Press, Boboc ne-a declarat  că imobilul i-a aparținut mamei sale, că acum (în octombrie 2022, când a avut loc convorbirea) îi aparține lui, că are și dovada că are contract cu Electrica și că totul este legal din punct de vedere al consumului de energie electrică la acea casă. În octombrie 2022, în acte, Cătălin Boboc avea domiciliul pe strada Dianei nr. 45. Documentul pe care l-a prezentat la acel moment ca dovadă a faptului că nu a făcut nimic ilegal era un aviz tehnic de racordare din octombrie 2007:

Problema este că în procesul verbal de constatare încheiat de angajații SDEE în octombrie 2022, când s-a făcut controlul, se precizează că imobilul în cauză nu mai are contract cu Electrica din martie 2008: „La verificare în baza de date la Electrica Furnizare nu există – nu are contract de furnizare a energiei electrice. Energia electrică nu este facturată. La această adresă a existat contract până în 18.03.2008”.

Informațiile au apărut în presa locală și centrală, Boboc a continuat să declare că nu a făcut nimic ilegal, dar ca urmare a scandalului, acesta și-a dat demisia din PNL, precizând că după ce se va dovedi că este nevinovat, va reveni în partid.

Luna trecută, „înarmat” cu două documente care reprezentau răspunsurile IPJ Brăila și Distribuție Energie Electrică România la două solicitări oficiale ale lui Boboc, acesta a făcut o postare prin care anunța public că din punctul său de vedere cele două documente dovedesc că este nevinovat, că acum „se face lumină” cu privire la „mizeriile” prin care ar încerca unii să-l scoată din politică prin scandalul „așa-zisului furt de curent” menit să-l „discrediteze”.

Documentele date publicității de Boboc sunt următoarele:

După declarațiile publice ale lui Cătălin Boboc cu privire la faptul că nu face obiectul niciunui dosar penal și cu privire la faptul că la adresa respectivă există branșament electric trifazat cu respectarea normelor și prescripțiilor tehnice, ne-am adresat și noi către IPJ Brăila și către Distribuție Energie Electrică România, solicitând informații în acest caz,  în baza Legii 544/ 2001.

Răspunsurile primite confirmă faptul că la acest moment Boboc nu face obiectul niciunui dosar penal, dar există un dosar penal în acest caz – unul „in rem”. Ca să explicăm pe înțelesul tuturor, începerea urmăririi penale in rem presupune începerea urmăririi penale cu privire la faptă (iar nu cu privire la făptuitor). Ulterior, atunci când există bănuiala rezonabilă că o persoană a săvârșit infracțiunea ce face obiectul urmăririi penale, se dispune continuarea urmăririi penale in personam, persoana dobândind calitatea de suspect.

Dar să le luăm pe rând:

*Biroul de presă al Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) confirmă că există un dosar penal ca urmare a celor constatate la imobilul din strada Dianei nr. 45: „Pentru faptele constatate la locul de consum situat în municipiul Brăila, str. Dianei nr. 45, urmare a notei de constatare din data de 03.10.2022, operatorul de distribuție a formulat plângere penală pentru efectuarea de cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt de energie electrică (art. 228 (3) Cod Penal) de către proprietarul acestui imobil, cât și de către persoane necunoscute, care au săvârșit faptele, favorizând astfel consumatorul.

La constatarea acțiunii din data de 03.10.2022 au participat, alături de Operatorul de Distribuție, si organele abilitate, întocmindu-se un dosar penal, înregistrat sub nr. 5532/P/2022 la IPJ Brăila, Poliția Municipiului Brăila.

Toată corespondența care face referire la dosarul mai sus menționat, inclusiv constituirea de parte civilă, s-a purtat direct cu IPJ Brăila.

Stabilirea prejudiciului se va efectua conform prevederilor legale în vigoare”.

*În răspunsul transmis de IPJ Brăila se arată: „La nivelul Poliției Municipiului Brăila se află în lucru un dosar în care s-a început urmărirea penală «in rem»  pentru săvărșirea infracțiunilor de furt, faptă prevăzută de și pedepsită de art. 228, alin. 1 Cod penal și executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.

Societatea SDEE Muntenia Nord a comunicat faptul că prejudiciul creat este în valoare de aproape 85.000 lei, nefiind recuperat până la acest moment“.

Ca atare, în opinia noastră, încă nu s-a făcut destulă lumină în cazul strada Dianei nr. 45, încă nu s-a stabilit făptuitorul, încă nu s-a dat o sentință, încă nu s-a plătit prejudiciul.

Amintim că potrivit Legii 102/ 2012, „executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.